Тържества и молебен в Пловдив, военни почести във Враца по случай Съединението

 Тържества и молебен в Пловдив, военни почести във Враца по случай Съединението

С тържествен молебен в Пловдив започнаха тържествата по повод 134 -та годишнина от Съединението на България и празника на града.

Службата бе отслужена от пловдивският митрополит Николай в катедралния храм "Св.Богородица" и на нея присъстваха кметът на града Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общински Съвет Савина Петкова, командирът на 68 бригада"Специални сили" бр.ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и обикновени граждани.

Съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата разяждаща общественият организъм лечението е противоотрова. А противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха - смелост, а на егоизма е човеколюбие. Това каза в словото си пловдивският митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта няма.

Днес отправяме молитва да пребъде нашето скъпо отечество в мир, благоденствие, независимост и единство. На разединението на съвременното общество да противопоставим христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност. Нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото - вярата в бога и любовта към отечеството, посочи владиката.

След службата тържествен камбанен звън огласи центъра на града.

След това официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов, до Римския стадион, единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Празничната програма продължава с концерт на Биг Бенд Пловдив.

 

С военни почести и общоградско тържество, врачани отбелязаха 134-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествената церемония се състоя пред паметника на загиналите във войните за обединение и независимост, известен във Враца като "Лъвчето". Слово произнесе кметът на общината Калин Каменов. Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанския Митрополит Григорий.

Пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. "Независимост" във Варна бяха поднесени венци и цветя по повод 134 г. от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Официалните лица и гражданите предвождани от оркестъра на ВМС направиха паметно шествие по бул. "Мария Луиза" до паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където също с ритуал бяха поднесени венци и цветя. Представителната част на ВМС премина в тържествен марш./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG