Гимназия купува компютри с приходи от трюфели

Гимназия купува компютри с приходи от трюфели

От тази учебна година възпитаници на Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново ще могат да се включат в добива на трюфели, след като преди няколко месеца бе открита ферма за ценните гъби.

Първоначалното откритие става случайно. Всичко започва преди три месеца, в края на миналата учебна година. Тогава друго училище е поместено в сградата на гимназията. „Спортистите от другото училище намират три гъби, и ги продават за 350 лв.“, разказва пред Нова телевизия директорът на гимназията Нели Николова, „Всъщност, аз не съм знаела за това нещо. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина дворът е пълен с трюфели – черни и бели. Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашият двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет…”

Министерство на образованието е информирано за случая, тъй като мълвата за пълния двор със скъпи гъби се разнася мълниеносно. „И тук започнаха да се появяват хора с каруци, най-различни идваха с лопати и започнаха да дълбаят в двора. И това ни накара ние да помислим, как да си защитим територията.”, обяснява директорът на учебното заведение. След като министерството одобрява проекта на училищната администрация, дворът е почистен и заграден, охранява се постоянно.

А за опазването на ценните гъби се грижи кучето Рекс. Той скоро ще си има компания в двора училището. „Вече имаме и двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученика ще развеждат другото куче за трюфелите.”, разказва директор Нели Николова.

Средствата от продажбата на ценните гъби ще се вложат в училищната база. „Учениците ще търсят скъпите гъби и с образователна цел.“, казва директорът, „И с финансова, разбира се. Тук сме направили пейки, на които учениците да седнат и да пакетират гъбите заедно с учителите.”, коментира тя.

Кампанията по вадене на трюфели започва през ноември. Все пак ще има отговорен учител за екоклубовете, който е запознат с трюфелите. Така с добра реколта тази година гимназията смята да закупи нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG