На Кръстовден носим житни класове в нивите за плодородие

На Кръстовден носим житни класове в нивите за плодородие

Кръстовден е голям празник, ден на въздвижение на светия животворящ Господен кръст. Празник е Кръстовден и поради факта, че от 14 септември денят и нощта се изравняват, след него започва есента, а времето започва да застудява.

Из някои части на страната днес започва гроздоберът, а у дома се поръсва със светена вода. Трапезата се благославя, не се подминават и животните. Земеделците занасят житни класове на нивата си за добра бъдеща реколта. Тъй като се счита за преклонен ден, на Кръстовден се вярва, че се случват чудеса, стига да се стои буден до полунощ, когато за някои избрани небето се отваряло и много хора вярват, че ще получат изцеление на тежките си болести. На други, които спят, в съня си получават надежда за своето изцеляване.

Много хора се отправят към едно свещено място на този ден – Кръстова гора, място за поклонение, заредено със силна вяра в чудодейна сила. Има поверие, че там се намира частица от честния кръст на Исус Христос, а в манастира „Света Троица” се извършват литургии, на които присъстват множество поклонници.

Кръстовден е голям празник и за силистренци. Градът чества освен религиозния празник, и поредната годишнина от връщането на Южна Добруджа към България през 140 г. По традиция за празника се организира панаир, става средоточие на земеделци и скотовъдци от цяла Северна България, на занаятчии и търговци от цялата страна.

На Кръстовден много хора преспиват на Кръстова гора, изпълнени с надежда за помощ и Божия подкрепа. Всеки вярващ иска да се помолим за милостта Божия, да ни помилва и спаси от греховете, да ни дари с любов, истина, справедливост и хармония!/agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG