България черпи опит от Финландия при взаимодействието между наука и бизнес

България черпи опит от Финландия при взаимодействието между наука и бизнес

Ценен за България би бил финландският опит при взаимодействието между наука и бизнес и прилагането на научните постижения и изследвания в реалната икономика. Това каза заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на среща с Мати Антонен, постоянен държавен секретар на Министерството на външните работи на Финландия.

„Смятам, че потенциал за разширяване на сътрудничеството между бизнеса от двете страни има в областите на научните изследвания, технологиите и иновациите, и разработването на съвместни проекти.“, заяви Иванова.

По думите й потенциал съществува и в традиционно силните за България сектори като хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, винопроизводството, машиностроене, текстилната и обувната промишленост.

България е заинтересована от засилване на търговията, привличане на стратегически инвестиции и активно участие на финландските компании в реализацията на проекти с общоевропейско и национално значение.

„През 2018 г. двустранният стокообмен между България и Финландия e нараснал с 30.3%. Тенденцията се запазва и само за първите шест месеца на 2019 г. стокообменът възлиза на 67 911 млн. евро, което е увеличение с 13.6%, спрямо първото полугодие на 2018 г., от които българският износ е 33 144 млн. евро, като нараства с 31.4%, изтъкна Иванова.

По време на срещата беше обсъдена и възможността за организиране на бизнес форум, като с това се цели засилване на обемите в двустранната ни търговия и инвестиции./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG