Победителите в 5-тото юбилейно издание на Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница

 Победителите в 5-тото юбилейно издание на Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница

Любимият на поколения българи актьор Павел Поппандов получи своя звезда в „Алеята на славата“ на 5-тото юбилейно издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, което се проведе в периода 14.10-20.10.2019 г. в град Сливница. Така, неговото име се нарежда до тези на Филип Трифонов, мимът от Цирк дю Солей, Юрай Бенчик и британските звезди Сю Ходж и Кийт ‘Падингтън’ Ричардс от „Ало, ало“- най-успешния британски комедиен сериал за всички времена.Организаторите на фестивала и професионалното журив състав: Николай Гундеров - творчески директор на фестивала, Стефан Денолюбов – актьор, Ирини Жамбонас – актриса и Галя Крайчовска - телевизионен водещ, определиха следните награди:
1. Най-добър актьор - Валентин Ганев, за ролята му в “Контрабасът”, Народен театър “Иван Вазов”, гр. София;
2. Най-добра актриса - Нина Димитрова, за ролята й в “Каквото направи дядо...”, Театър „Кредо”, гр. София;
3. Специалната награда на журито - Михал Хехт, Чехия, за изпълнението му в „Пантомима на старите майстори“;
4. Наградата за впечатляващ спектакъл - “За Първото българско царство: Отшелника“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, гр. Габрово;
5. Наградата на публиката - “Майстори”, Драматичен театър – Ловеч;;
6.Наградата “Нови хоризонти” на направление ”Kултура” в Община Сливница - Надежда Петкова за ролята й в “За Първото българско царство: Отшелника“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, гр. Габрово;
7. Наградата на Община Сливница - “Играещият оркестър”, Национален театър „И. Л. Караджале“- Букурещ, Румъния;
Първите четири издания на фестивала преминаха с голям успех и медийно покритие. Сред нашите гости бяха елитни театрални формации от България, Чехия, Словакия, Сърбия, Северна Македония, Молдова, Турция, Германия, Великобритания,  които се състезаваха за любовта на публиката и престижните награди на компетентното жури.
Медиен партньор на Европейския фестивал на пътуващия театър е Българската национална телевизия.
Журито на фестивала се състои от постоянните му членове – Николай Гундеров, творчески директор на фестивала и г-жа Галя Крайчовска, водещ в Българската национална телевизия, като към тях всяка година се присъединяват известни личности от областта на културата. Сред тях можем да споменем г-н Румен Димитров, зам.-министър на културата, проф. Елена Баева - театрален педагог и режисьор, основател на театралния колеж “Любен Гройс”, театралният критик и драматург на държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, г-жа Богдана Костуркова, актьорите Павел Попандов, Мария Статулова и др.
Сигурен знак за значимостта, която фестивалът има за театралния живот на страната, бяха поздравителните адреси, с които министърът на културата, г-н Вежди Рашидов, и министърът на туризма, г-жа Николина Ангелкова, се обърнаха към организаторите и участниците във второто издание на театралния форум. Световноизвестният режисьор и носител на Оскар, Иржи Менцел, пожела успех на фестивала в специално видеообръщение. Наш специален гост два пъти е бил и заместник-министъра на туризма, г-н Любен Кънчев.
Мисията на Европейския фестивал на пътуващия театър е да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа и не на последно място - да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.
Предвид стратегическото местоположение на Сливница, събитието е насочено и към вниманието на аудиторията от столицата и целия софийски регион.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG