Богоявление – традицията е жива в Сливница

 Богоявление – традицията е жива в Сливница

На този ден навсякъде, където има водоем се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. Този, който го грабне отнася в дома си за четиридесет дни благословията.
В Сливница традицията от преди 1945 г е била дълги години в забвение. Едва през 2019 г Радослав Иванов и свещеникът на храм „Св.Св. Кирил и Методий“ отец Георги отново я събудиха. Дори и леденият вятър не можа да охлади християнските чувства на десетките мъже, жени и деца.
Двама мъже скочиха в ледената вода на Сливнишката река – Радослав Иванов и бащата на новородения Йордан - тридесетгодишният Цветан Найденов, при когото отиде кръста.
В Родопския край имат традиция на този ден във водата да хвърлят най-скорошните младоженци за здраве. Защо да не си пожелаем това да се случи и в Сливнишката река още догодина. Вирът ще е голям и дълбок, според обещанието за помощ на директора на общинското предприятие Дафин Лазаров.
В знак на уважение към християнския празник от страна общинското ръководство присъстваше Председателят на ОбС г-н Милко Миланов.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG