Регулатори на налягането намаляват загубите на вода в Благоевградско

Регулатори на налягането намаляват загубите на вода в Благоевградско

56 % са загубите на вода от ВиК мрежата на територията на Благоевградска област. Въпреки това няма опасност от режим на водата. Дружеството стопанисва водните системи на 11 общини.

Загубите на вода в Благоевградска област се дължат на неотчетени водни количества, неизправност на водомерите и най-вече заради амортизираната и стара ВиК мрежа. За да бъдат намалени от водното дружество са реконструирали над 19 км от водопреносните тръби.

Инж. Росица Димитрова, управител на ВиК Благоевград: Санирали сме резервоарите, голяма част от тях се поддържат в добро, бих казала отлично състояние, помпените станции. Що се касае до Благоевград имаме резервни начини за водоснабдяване, няма никакво притеснение.

Според експерти загубите на вода могат значително да бъдат намалени с изграждането на регулатори на налягането. Такива в момента има в благоевградския квартал "Струмско", Гоце Делчев и Разлог.

Проф. д-р инж. Ганчо Димитров: Там предвидих един регулатор с диаметър на налягането 150 мм, който от 1600 кубика намали разхода на 800 кубика на денонощие. Чрез регулиране на налягането и прекъсване на преливането на вода от напорен резервоар "Саровица".

Благоевград използва 5 високопланински водохващания за своите питейно-битови нужди. 140 водоизточника пък захранват 11-те общини в региона. Към момента няма опасност от проблем с водоснабдяването в областта, категорични са от ВиК дружеството./news.bnt.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG