Всички кандидати за АЕЦ "Белене" потвърдиха интерес към проекта

 Всички кандидати за АЕЦ

И петте компании, които бяха заявили предварителен инвеститорски интерес към строеж и инвестиции в АЕЦ "Белене", са потвърдили писмено потвърждение за подаване на обвързващи оферти, съобщи Министерството на енергетиката.

Както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ "Белене", министерството е изпратило писма до компаниите от "краткия списък" (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата.

Фирмите от "краткия списък" са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

В определения срок до 31-ви януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти бяха получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна, уточниха от ведомството.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в "Национална електрическа компания" ЕАД, съдържаща информация по проекта. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г.

По-рано днес от "Росатом" потвърдиха интереса си за участие в проекта. От компанията заявиха, че са потвърдили своята заинтересованост към българските партньори в рамките на процедурата в установения срок.

Днес Теменужка Петкова съобщи, че през следващите месеци е необходимо да се продължи процесът на лицензиране на атомната електроцентрала и да се одобри техническият проект на съоръжението. Процедурата започна през 2008 г., но беше спряна със замразяването на строителството, уточни министърът. В никакъв случай не става дума за изтичане на конкретен лиценз, а просто за довършване, каза още Петкова./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG