Финансират още 260 проекта по подмярка 6.1

Финансират още 260 проекта по подмярка 6.1

Увеличават бюджета по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ с 6 600 000 евро или 12 908 280 лева. Това гласи доклад на МЗХГ, който предлага издаването на заповед за финансиране на отпадналите до момента проекти. С увеличението се осигурява възможност за сключване на административни договори с над 260 млади земеделски стопани, подали проектни предложения в рамките на процедурата, които са оценени с висок брой точки съгласно критериите за оценка, в т.ч. проектни предложения, попадащи в обхвата на сектор „Животновъдство“.

В доклад се посочва, че в периода 15 март – 14 юни 2018 г. са подадени общо 1 658 броя проектни предложения, представени от млади земеделски стопани, по които е заявена финансова помощ в размер на левовата равностойност на 41 450 000 евро.

При  окончателния етап от предварителната оценка на проектните предложения стана ясно, че на по-нататъшно разглеждане подлежат общо 1145 проектни предложения. Те са оценени с най-малко 35.96 точки съгласно критериите за подбор на проекти по процедурата.

Към 6 януари 2020 г. са сключени общо 853 брой административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Държавен Фонд „Земеделие“ също така информира, че от подадените 1 145 проектни предложения в рамките на процедурата 27 са одобрените проекти, по които кандидатите са отказали да сключат договор, 33 е броят на оттеглените проектни предложения, а общо 126 са проектните предложения, които не преминават на етап „Техническа и финансова оценка“.

В тази връзка, общо 106 е броят на проектните предложения, които са преминали успешно на етап „Технически и финансова оценка“, но за които не е наличен бюджет след извършената оценка от страна на ДФ „Земеделие“. Общо 30 от съответните проектни предложения са представени от кандидати, в чиито стопанства се отглеждат животни.

Общо 214 проектни предложения, които попадат извън списъка за финансиране, са оценени с над 35 точки съгласно критериите за подбор. 137 пък са проектните предложения, представени от кандидати в чиито земеделски стопанства се отглеждат животни.

Вносителите на промените коментират, че към настоящия момент сключените административни договори обхващат 51 % от подадените проектни предложения. Въз основа на големия интерес към подмярката и в частност процедурата от страна на потенциалните кандидати към настоящия момент е на лице недостиг на финансови средства за подпомагане на общо 106 проектни предложения, които отговарят на условията за административно съответствие и допустимост (успешно преминали на етап ТФО) и за още 513 проектни предложения, които попадат извън списъка за финансиране.

Според анализите 42 % от проектните предложения се делят със стотни от единица по критериите за оценка от проектните предложения, които подлежат на разглеждане./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG