Социални предприятия могат да кандидатстват по операцията „Социални предприятия за лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“

Социални предприятия могат да кандидатстват по операцията „Социални предприятия за лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“

Социални предприятия могат да кандидатстват по операцията „Социални предприятия за лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изискването към кандидатите е да са вписани в Регистъра по Глава трета от Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Проектите могат да се подават в партньорство с други социални предприятия, неправителствени организации или доставчици на социални услуги. Общините не са допустими кандидати или партньори по операцията.
 

С бюджет от 3 млн. лв. се цели осигуряване на подкрепа за заетост в социалните предприятия, които са насочени към хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. Операцията е възможност за предприемане на целенасочени действия за разширяване на възможностите им за независим и самостоятелен живот и за повишаване на мотивацията и възможностите им за заетост. Максималният размер на предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на проектно предложение е 200 000 лева.
 

Кандидатите следва да разработят методики, индивидуални и групови трудови, терапевтични и интеграционни програми за хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. На наетите в социалните предприятия ще се осигуряват обучения, свързани със спецификата на съответната позиция, а работното място ще се адаптира, ако има такава необходимост. По операцията ще се осигурява заетост за период до 12 месеца на хора с психични разстройства и интелектуални затруднения, които ще бъдат наемани на трудов договор. Ще им бъде осигурен наставник, който да ги подпомага в работния процес.
 

Процедурата „Социални предприятия за лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“ е в подкрепа на група мерки от Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.
 

Пълният комплект Условия за кандидатстване е публикуван на интернет адресите: https://esf.bg и  https://eumis2020.government.bg/ .
 

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа на 10 април 2020 г./ ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG