Кнежа става център за биотехнологии и иновации

Кнежа става център за биотехнологии и иновации

Идеята за създаване на регионален център по биотехнологии и иновации със седалище Института по царевицата в Кнежа се обсъди на специана среща в институцията. Участие взеха народният представител Васил Антонов, заместник-областният управител на Плевен, председателят на Селскостопанската академия – проф. Мартин Банов, директорът на Института по планинско животновъдство в Троян – доц. д-р Георгиев,  директорът на Института по лозаровинарство в Плевен – проф. д-р Иван Панчев, представител на консултанска фирма, както и кметът на Кнежа Илийчо Лачовски. Домакин бе директорът на Института по царевица Наталия Петровска.

"Идеята е да се постигне обединяване на трите института в един регионален изследователски център, който да се превърне във водещ в областта на биотехнологиите и селското стопанство. Институтът по царевица в Кнежа има сериозни научни постижения, но всички знаем, че е трудно да се развива наука без ресурси. Обединяването на трите института в регионален научен център ще благоприятства привличането ресурси по действащите европейски програми и ще ги направи по-конкуретоспособни на съвременните тенденции. В следващите планови периоди на Европейския съюз тези създадени иновационни центрове ще са в основата на технологичния напредък и ще са в основата на напредъка в науката. Затова е важно това обединение да се получи", обясни след срещата кметът на общината. 

 

Той разказа, че всички участници в работната среща се обединили около мнението на д-р Трифонов, че „без иновации, без съвременни лаборатории, които в Кнежа биха намерили чудесно поле за изява, които да бъдат донори на идеи и да продават идеи, този сектор не може да регистрира напредък".

"Ние ще съдействаме, така че нещата да се случат по възможно най-добрия начин, защото нашата част на Северна България го заслужава", категоричен бе Илийчо Лачовски. 

„И държава, и общини подкрепят идеята. Тук искам дебело да подчертая, че целта за създаване на регионален център в сферата на биотехнологиите и иновациите е да се създаде нещо работещо в полза на институтите и на обществото, а не да се създава администрация”, обобщи на свой ред народният представител Васил Антонов.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG