Банките повишават лихвите по жилищните кредити

Банките повишават лихвите по жилищните кредити

Банките започват да повишават лихвените проценти по жилищните кредити през април, по информация на Георги Заманов, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria той казва: "Средните лихвени проценти и процентът на самоучастие при жилищни кредити се повишават леко от началото на април, но тези реакции на банковата система са нормални в ситуация на повишен риск. По-важното е банките да не спрат да кредитират".

По думите му увеличението на лихвите е с 0.25-0.5 процентни пункта.

"Ако жилищните кредити са се отпускали преди на нива от 2.5-2.6%, сега ще се дават на 2.80-2.9%. При фирмените кредити лихвите ще се вдигнат от 2-2.5% на 2.5-3%. При потребителските заеми промени засега няма", казва той и уверява, че няма промени за досегашните кредитополучатели.

"Очакваме 3 до 4 месеца животът да се нормализира и затова към момента смятаме, че срокът от 6 месеца за мораториума е удачен" - прогнозира Заманов.

Той смята, че разходите за провизии ще бъдат повишени през тази година при запазване на приходите, което ще доведе до по-ниски печалби в банковия сектор. „Със сигурност ще има намалено търсене, но е важно да не допуснем грешките от 2008-2009 г. - банките да не спрат кредитирането на добрите клиенти, защото това ще задълбочи кризата“./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG