ЕК одобри шестата нотификация на ПРСР

ЕК одобри шестата нотификация на ПРСР

Европейската комисия одобри 6-ата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г., която България инициира през 2019 г. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. Благодарение на тази нотификация 175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки. От тези средства 40 млн. евро са за мярка 11 „Биологично земеделие. „Това е ангажимент за подкрепа на сектора, който сме поемали и в хода на предизборни кампании, които сме имали. Радвам се, че имам възможност да изпълня точка от предизборната си програма. В личен план за мен винаги е било много важно това, което комуникирам с общността, имам отговорността и възможността после да го изпълня.“, каза министър Танева.

„Тези пари вече са на разположение на биологичните производители. Мярка 11 е отворена и производителите могат да заявяват площи, животни, пчелни семейства. Заявяват ги в три варианта – за изцяло нови бенефициенти; за биопроизводители, които са на 5-ата година от заявяване; има възможност онези, които са заявили 5 години, да заявят за шеста година. Всички тези три категории могат да се заявяват по определени критерии, които са достъпни на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. Има вече тавани за отделен вид производства така, че средствата да се разпределят възможно най-справедливо.“, обясни земеделският министър.

Предстои след 2 седмици да бъде отворена за подаване на заявления мярка 5.1 за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства. Подмярка 4.1 също ще бъде отворена. Заявления за подпомагане вече се приемат по подмярка 6.3 за малките стопанства. С одобрената шеста нотификация на ПРСР става възможно и дофинансирането на младите фермери-кандидати по подмярка 6.1, каза още министър Танева./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG