ЕК даде зелена светлина за грантове от 3000 лв. до 10 000 лева за около 17 300 малки фирми

 ЕК даде зелена светлина за грантове от 3000 лв. до 10 000 лева за около 17 300 малки фирми

Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около 173 милиона лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавирус, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април и 8 май.

Мерките за подпомагане в рамките на схемата ще бъдат съфинансирани в голяма степен от Европейския фонд за регионално развитие (75 милиона евро).

Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства.

Намерението е схемата да отговори на нуждите от ликвидност на микропредприятията и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат своята дейност по време на пандемията и след това.

Какви са условията и сумите

 

Схемата ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство. Според очакванията приблизително 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от тази подкрепа.

Поискалите помощ трябва да докажат 20-процентен спад на месечния оборот. Субсидията ще е в размер на до 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. - от 3000 до 10 000 лв. Юридическите лица или ЕТ бенефициенти на помощта трябва да са регистрирани преди 1 януари 2019 г.

Във връзка с тази програма неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че се предвижда "практически нулева административна тежест - безхартиено представяне на проекти, които ще се готвят и представят по електронен път, дори договорите ще се сключват така. Микрофирмите, повечето от които нямат електронен подпис, ще могат да ползват такъв на счетоводител, адвокат"./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG