Магистрала "Струма" ще се строи през дефилето - с европари или от бюджета

 Магистрала

Парите от Европейския съюз по Оперативна програма "Транспорт", отпуснати за строителството на АМ "Струма" в Кресненското дефиле, със сигурност няма да бъдат загубени. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова по време на инспекцията на строителството на тунел "Железница" край Симитли.

Тя посочи, че правителството много внимателно следи сроковете за усвояване на парите и ако се появи опасност те да не бъдат спазени, средствата ще бъдат прехвърлени към друг инфраструктурен обект.

Регионалният министър добави още, че отсечката през дефилето може да бъде построена както с пари от новия програмен период, който започва през 2021 година, така и с държавни средства.

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски допълни, че до края на годината по сега функциониращия Главен път Е79 ще бъдат извършвани строителни дейности, свързани с оградни и дефрегментационни съоръжения за животинските видове край Кресненското дефиле.

Терзийски посочи, че тези дейности са били планирани за по-късен етап като част от рехабилитацията на съществуващото трасе, но ще бъдат изпълнени по-рано за да се спести време за изграждането на отсечката от АМ "Струма".

До момента са прокопани общо 800 метра от двете страни на тунела, като по-бърз е напредъкът от южната страна. Работи се 24 часа на три смени. В тунела ще бъдат изградени автомобилни преходи, които ще се използват само при аварийни ситуации. Наред с това съоръжението ще разполага и с пешеходни преходи. Освен това вътре ще има автомобилна връзка, която ще се използва само от Спешна помощ и пожарната.

Очаква се Тунел "Железница" да бъде завършен през пролетта на следващата година. А през март 2022 година трябва да бъде приключено и строителството на целия ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG