Подпомагат съхранението на вино заради COVID-19

Подпомагат съхранението на вино заради COVID-19

Мярката „Кризисно съхранение на вино” вече е актуална, след като в Държавен вестник бяха публикувани основните изисквания и параметри по нея като част от измененията Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. Мярката се прилага за произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара и съхранени в складове или помещения за съхранение в обекти за производство на вино, поради липса на възможност за търговска реализация. Мярката не се прилага по отношение на плодови вина.

Предвижда се за кризисно съхранение на вино кандидати да могат да бъдат винарски презприя и организаации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Размерът на финансовата помощ е 0,04 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден. Минималният срок на съхранение е 1 месец, като от мярката ще могат да се държат на склад както бутилирани, така и наливни вина. Помощ няма да се предоставя на кандидатите, които са извели от обектите за съхранение виното преди да е изтекъл заявения период за съхранение.

По мярката „Кризисно съхранение на вино” няма да се допуска една партида да бъде съхранявана в два различни склада/помещения за съхранение, е записано още в промяната на Наредба 6.

Мярката „Кризисно съхранение на вино“ се прилага през финансовата 2020 г. съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2020/592 на Комисията от 30 април 2020 г. относно временни извънредни мерки за дерогация от някои разпоредби на Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета с цел преодоляване на смущенията на пазара в сектора на плодовете и зеленчуците и лозаро-винарския сектор, породени от пандемията от COVID-19 и свързаните с нея мерки. Помощта от 0,04 лв/литър вино ще се предоставя за складирана партида вино с период на складиране между 4 май и 20 септември 2020 г. включително и се изплаща до 15 октомври 2020 г./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG