На крайбрежната алея „Дамбата“ ще се проведе първият фермерски фестивал в Балчик

На крайбрежната алея „Дамбата“ ще се проведе първият фермерски фестивал в Балчик

„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които ще посрещат лично своите потребители между 17 и 21 часа в събота на 11 юли в началото на крайбрежната пешеходна алея “Дамбата” в Балчик.  Те ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, без изкуствени консерванти и подобрители, съобщи Пепа Рашева, местния координатор на Кооперация Хранкооп в Добрич. Потребителите ще могат да се възползват от разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, продукти от краве, овче, козе мляко – сирена, кашкавали, кисело мляко и др, печива с квас, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки и сушени плодове, плодови вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.

Все повече общини в страната и Европа дават ход на създаване на фермерски пазари, с което се повишава културата на хранене на населението, възстановява се доверието между потребител и производител и се подпомага развитието на малките производители от регионите. Провеждането на регулярни фермерски пазари в курортните комплекси и градове допринася за популяризиране на добруджанската чиста храна сред туристите и за допълнителна привлекателност на тези места като туристическа дестинация.

Кооперация Хранкооп – София е първото юридическо лице в страната, обединяващо производители и потребители на чиста храна, които организират фермерски пазари и фестивали в партньорство със съответните общини вече седма година. От три години Община град Добрич и Кооперация Хранкооп съвместно провеждат ежеседмичен фермерски пазар в етнографски комплекс Стария Добрич. От 2019 г. инициативата е доразвита с ежемесечни и празнични изложения “Вкусът на Добруджа” на централната пешеходна зона.

През 2019 г. Столична община включи в културния си календар провеждания от Хранкооп – Национален фермерски фест. На този форум се представят заедно участниците от всички фермерски пазари, които Кооперацията организира из страната./agrozona.bg

 
 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG