Социални и стартиращи предприятия ще могат да получават микрокредити при облекчени условия, гарантирани от Фонда на фондовете (ФнФ). Избраният чрез обществена поръчка посредник - УниКредит Булбанк, ще отпуска заеми до 50 000 евро или тяхната равностойност в левове с максимален срок 120 месеца. Средствата ще могат да се използват за инвестиционно и оборотно финансиране. Това съобщиха от Фонд Мениджър на финансови инструменти в България, т.нар. Фонд на фондовете.

Кредитната институция сключи с ФнФ споразумение за гаранции на стойност 5 млн. лв. Очаква се на базата на гаранционното покритие банката да отпусне микрокредити със собствени средства на обща стойност 25 млн. лв. Гаранцията от ФнФ покрива 80% от кредитния риск на банката по всеки индивидуален микрокредит до достигане на таван на загубите от 25% по гарантирания портфейл.

Чрез финансовия инструмент "Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране" ФнФ ще улесни достъпа до финансиране на стартиращи и на социални предприятия, които трудно получават заеми от банките. Причина е високият им рисков профил - липса на финансова история, неблагоприятна кредитна история, недостатъчни приходи и възможност за обезпечение или други негативни фактори.

С такива кредити могат да реализират своите бизнес идеи също предприемачи от уязвими групи като лица с увреждания, безработни повече от шест месеца и младежи до 29-годишна възраст.

Заемите ще се отпускат при облекчени условия - по-нисък лихвен процент, по-малки изисквания за обезпечения, възможност за гратисен период.

Финансовият инструмент "Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране" е поредният продукт на ФнФ, осигурен със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост. Той ще се изпълнява наред с действащите и в момента финансови инструменти за микрокредити със споделяне на риска, отпускани от Първа инвестиционна банка, "Микрофонд" АД и "Сискредит" АД./dir.bg