ТЪРСИ

Феноменалният Цанко Цанков го направи! Подобри световния рекорд за 12-часово плуване

 Феноменалният Цанко Цанков го направи! Подобри световния рекорд за 12-часово плуване

Родният плувец Цанко Цанков записа нов световен рекорд за 12-часово скоростно плуване без прекъсване.

33-годишният бургазлия преплува 50,6 километра, правейки 1012 дължини в открит басейн.

По този начин той подобри рекорда на Мартин Стрел от 1998-а. Тогава словенецът измина 41,2 километра, а оттогава всеки опит да се подобри това постижение бе неуспешен.

Бургазлията достигна рекордната дистанция само за 9 часа и 48 минути, а в оставащите му 132 минути плуване успя да натрупа още 9,4 километра към постижението си.

За сравнение, рекордът на Стрел от 1998-а бе поставен в закрит басейн, където със сигурност горещото лятно слънце не е оказвало такова влияние.

Той подобри рекорда на бургаския открит басейн "Флора", където в течение на деня се събраха доста негови съграждани, за да отпразнуват рекорда. По време на финалният 12-и част, трибуните бяха препълнени, а стотици бургазлии скандираха името на Цанков.

За последните 30 минути от плуването на Цанков пристигна и кметът на Бургас - Димитър Николов, който определи плувеца като герой.

"Цанко е герой. Вярвахме в него в самото начало още с първия опит да подобри рекорда за преплуване на Бургаския залив и днес съм убеден, че ще направи същото. Вече го виждаме в последния километър на този рекорд. Стискам му палци да завърши успешно. Много го обичаме. Да е жив и здрав да завърши успешно. Истински бургазлия със силен дух", сподели той пред "Burgasinfo.com".

През миналата година Цанко Цанков записа ново впечатляващо постижение, като стана първият човек, дръзнал да плува повече от 30 километра в Черно море.

Тогава той преплува 46-километровото разстояние между нос Емине и Маслен нос./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG