Брюксел: Дойде моментът да обновите сградите

 Брюксел: Дойде моментът да обновите сградите

Сега е моментът, в който държавите-членки могат да реновират сградите и да ги направят енергийно ефективни. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за климата, Франс Тимерманс. Изказването му бе направено въпреки липсата на яснота относно минималните изисквания на ниво ЕС по темата, които се очаква да бъдат изготвени през следващата година.

Стратегията на ЕС "Вълна на обновяване" е "готов за прибиране плод" за държавите-членки, които могат да я използват, за да увеличат своите планове за възстановяване след COVID-19 и да намалят въглеродните емисии, като същевременно се създадат работни места, смята Тимерманс. От своя страна, изпълнителният орган на ЕС трябва да осигури "регулаторна яснота", "предвидимост" и да унифицира правилата, докато страните от ЕС продължават напред с националните си планове за обновяване, добави Тимерманс.

"Енергийната ефективност е машина за създаване на работни места" в борбата на ЕС срещу изменението на климата, която носи социални, както и екологични ползи, добави Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция (IEA), който се включи онлайн в дискусията за обновяване на жилищния фонд в Брюксел.

Комисията стартира проекта "Вълна на обновяване" за сградите по-рано този месец, имайки за цел да събере популярната подкрепа зад плановете за намаляване на емисиите от сградите и намаляване на сметките за енергия. Съгласно тези планове Комисията възнамерява да удвои годишния темп на реконструкции на сгради и да подобри енергийната им ефективност. В момента този темп се задържа на около 1%, а с новото намерение ще се обновят 35 милиона сгради до 2030 г./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG