България иска компенсация, за да подкрепи "Зелената сделка"

 България иска компенсация, за да подкрепи

Правителството одобри актуализираната рамкова позиция по т. нар. "Зелена сделка", стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

С решението си България отбелязва, че би могла да подкрепи предложеното повишаване на целта за намаление с 55% на емисиите въглероден двуокис до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., при условие, че бъдат осигурени адекватни компенсаторни механизми.

"Необходимо е също да бъде гарантирано балансирано и справедливо разпределение на ползите и тежестите, съпътстващи прехода, между отделните държави членки", смятат в правителството.

Осъществяването на Европейската "зелена сделка" е свързано с инвестиции и сериозни трансформации, за които голяма част от държавите членки все още нямат готовност.

Преходът към декарбонизация ще подложи и българската индустрия на сериозно изпитание, твърдят анализатори.

Изчисленията сочат, че в промишлените отрасли, обект на зелена трансформация у нас са около тринадесет. В тях работят близо 80% от заетите в индустрията. 

Зелената сделка е набор от политики, предложени от Европейската комисия, целта на които е да направят Европа климатично неутрална до 2050 година. Сред основните цели на плана е производството на парникови газове да бъде намалено поне на половина спрямо нивата от 1990 година./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG