ТЪРСИ

Бизнесът иска отсрочване на данъци и осигуровки заради COVID-19

Бизнесът иска отсрочване на данъци и осигуровки заради COVID-19

Работодателски организации поискаха отсрочване на данъците и осигуровките от управляващите заради втората вълна на COVID-19.

Това се казва в писмо до премиера и няколко министри, написано от Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал. 

Бизнесът даде пример и с прилагана вече помощ в няколко държави членки и разрешена от разрешена от Европейската комисия като държавна помощ в подкрепа на икономиката заради пандемията.

Помощта е под формата на подкрепа за непокрити разходи на предприятията, направени за периода от 1 март 2020 г. до 30 юни 2021 г. Тя се дава не по-късно от 30 юни 2021 г. и е за фирми с поне 30% спад в оборота на годишна база и не надвишава 3 млн. евро на предприятие. 

От организацията посочват, че такава помощ може лесно да бъде прилагана от НАП, която разполага с цялата информация.

Другото предложение на бизнеса е за отсрочване на данъци и/или осигуровки, като помощта трябва да се отпусне преди 30 юни 2021 г.

Работодателите предлагат да се създаде алгоритъм за отсрочване на данъци или отсрочване на социалноосигурителни вноски в определен процент, приложим за фирми, които имат реализиран спад в оборота. Този оборот може да се проследи от декларациите за ДДС, подавани в НАП или от други източници на информация.

"Спадът в оборота със съответната функционалност в портала на НАП може автоматично да се изчислява и да показва допустимата сума и срок за отсрочване на задълженията към НАП", пишат от организацията.

Предложението им е да се приложи механизъм за минал период от февруари 2020 г. до октомври 2020 г., за да се избегне злоупотреба от декларирани неверни данни за оборота.

Работодателите смятат, че пандемията в глобален мащаб въздейства изключително неблагоприятно върху всички аспекти на социалния и икономическия живот и предизвиква тежки сътресения за икономиката и финансите.

Според тях едни навременни, добре обмислени и координирани мерки за намаляване на негативното отражение на коронавирусната криза върху дейността на предприятията и върху българската икономиката ще доведат до запазване на стопанската активност и съхраняване на потенциал, който да позволи бързото възстановяване на икономиката./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG