Съветът на ЕС одобри бюджета на ЕС до 2027 г.

Съветът на ЕС одобри бюджета на ЕС до 2027 г.

Съветът на ЕС, който обединява правителствените министри от всяка държава-членка, одобри бюджета на Съюза – Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 до 2027 г. Бюджетът от €1,07 трилиона ще бъде подкрепен от инструмента за възстановяване „ЕС от следващо поколение“, който добавя €750 милиарда към сумите, които ще бъдат разпределени през следващите години. Това прави общо €1,8 трилиона финансиране през цялата финансова рамка, която ще служи за икономическо възстановяване от пандемията Covid-19.

Като част от МФР, без инструмента „ЕС от следващо поколение“, финансирането по Общата селскостопанска политика (ОСП) ще възлезе на €336,4 млрд. Средствата ще бъдат разпределени между Европейския фонд за гарантиране на селското стопанство (ЕФГЗ – програми от Първи стълб) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР – програми от Втори стълб). ЕФГЗ получава €258,6 милиарда, докато ЕЗФРСР получава €77,8 милиарда.

Освен това „ЕС от следващо поколение“ допълва ЕЗФРСР с €7,5 милиарда, докато фондът за справедлив преход също ще се обогатява с €10 милиона от инструмента „ЕС от следващо поколение“.

Тъй като всички горепосочени цифри са в текущи цени за 2018 г., те отразяват стойността на парите през съответната година и няма да вземат предвид инфлацията на цените през следващите години. Съветът заявява, че ОСП ще „претърпи модернизация, за да гарантира, че допринася най-добре за икономическото възстановяване на Европа и Зелената сделка на ЕС“./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG