ББР се присъедини към Инвестиционния фонд от инициативата "Три морета"

ББР се присъедини към Инвестиционния фонд от инициативата

Българската банка за развитие приключи процедурата по присъединяване към Инвестиционния фонд от инициативата "Три морета", с което вече е официално акционер клас "А" с парична вноска от 20 млн. евро.

Присъединяването на ББР към фонда е в изпълнение на Решение на Министерския съвет от 2 септември 2020 г.

От Инвестиционния фонд към геополитическата инициатива "Три морета" се очаква да осигури част от необходимото финансиране за засилване на инвестициите и сътрудничеството между страните – членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Държавите от този регион представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от БВП на ЕС и имат ръст над средния за Съюза. Въпреки това, вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще. Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР и др.) и др.

До момента с акционери в Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета" са представени Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария, като ангажимент за присъединяване е поет и от Хърватска и Литва.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ международен инвестиционен мениджър, специализиран в инвестициите и управлението на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света.

Набраните средства ще бъдат инвестирани в три целеви сектора: транспорт, енергетика, дигитални и информационни технологии./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG