Онлайн заплащането на електронни винетки за леките автомобили през тази година стана все по-предпочитан вариант, в сравнение с 2019 г., когато бяха въведени и закупувани основно от пунктове за продажба. Годишните винетки, повечето от които бяха с валидност до края на януари, все по-масово се подновяват на тол платформите Vinetki.bg и TollPass.bg, както и чрез мобилното приложение TollPass, чиито клиенти получават предварително е-мейл с уведомление за датата на изтичането им.

В първите дни на месец февруари изтичат още над 226 000 годишни електронни винетки, купени миналата година от различните канали за продажба и онлайн подновяването им е удобство за собствениците на леки автомобили, което пести време и усилия. Заплащането на пътната такса в Интернет става в рамките на две минути, а активацията е в реално време за максимум 15 секунди, за всички пътни превозни средства под 3.5 тона. Нова винетка може да се закупи до 30 дни преди датата, от която искаме да бъде валидна, с което може да се избегне евентуално пътуване без винетка.

COVID-19 създаде нови потребителски модели, като услугите без посещение на физически обект са безопасни и поради това по-търсени. Повишената сигурност на онлайн плащанията с банкови карти и въведените нови методи за потвърждаването им също стимулира онлайн продажбите през последните месеци.

"Интелигентни трафик системи" (ИТС) създаде първата си онлайн платформа Vinetki.bg за продажба на електронни винетки преди две години, но в началото на 2021 година се проявява отчетлива тенденция за увеличаване на онлайн продажбите.

В същото време се разширява мрежата от търговски обекти и канали за покупка, като електронни винетки могат да се закупят на територията на цялата страна от партньорската мрежа на ИТС - А1 България, EasyPay, Български пощи, сервизи Тахо Венци, както и в бензиностанциите OMV, EKO, Rompetrol, Gazprom, Круиз, Benita, а от скоро и в приложението за мобилно банкиране на ОББ.

"Интелигентни трафик системи" AД е първият регистриран доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси и официален партньор на Агенция "Пътна инфраструктура", който още през 2019 година създаде стандарт за онлайн закупуването на електронни винетки./dir.bg