Нова наредба: Млечни и имитиращи продукти няма да се правят и разфасоват в един и същи обект

Нова наредба: Млечни и имитиращи продукти няма да се правят и разфасоват в един и същи обект

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти на територията на Република България, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, одобрен по Закона за храните, е записано в проектът на Наредба за хигиената на храните, която ще носи подписите на министъра на земеделието и министъра на здравеопазването и се обсъжда обществено до 8 март 2021 г.

Във фокуса на документа е въвеждането на Регламент (ЕО) № 852/2004 за хигиената на храните и Директива 93/43/ЕИО относно хигиената на храните по отношение на морския превоз на сурова захар в насипно състояние.

Според наредбата Образуваните хранителни отпадъци, попадащи в определението за „биоотпадъци“, ще трябва да се обезвреждат по специален начин, а в канализацията ще е забранено да се излива „страничния животински продукт суроватка от производствената дейност на млекопреработвателните предприятия”.

В документа са записани изискванията към обектите, в които ще се произвеждат храни, както и към оборудване, техника и работници в тях. Дезинфекцията, дезинсекция и дератизация пък ще трябва да се извършват от правоспособни фирми, с които всеки бизнес оператор има договор.

Предвижда се производителите на храни да поддържат набор от документи, които включват от влаганите в храните продукти до специалните изисквания за транспорт на крайните продукти.

Наредбата обхваща и изискванията към транспорта по море и на нерафинирана захар. Според изискванията превозването на суровината не трябва да става в контейнери, в които преди това е имало течности и ако те не са били предназначени преди това за храна, то захарта задължително трябва да подлежи на рафиниране, гласи още проектът на документ.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG