Вторият прием на подмярката за биосигурност стартира с по-облекчени условия за кандидатстване

Вторият прием на подмярката за биосигурност стартира с по-облекчени условия за кандидатстване

През изминалата седмица стартира вторият прием на подмярката за биосигурност 5.1.  Тя е насочена към животновъдите от секторите свине, птици и овцевъдство. Приемът започна на 2 февруари с бюджет от 23,5 млн. лв. и ще продължи до 5 май.

“Има нови моменти в мярката и промените определено са в положителна посока. Времето на приема ще бъде достатъчно за всички, които не са успели при предишното отваряне на мярката сега да подготвят своите проектни предложения”, коментира Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Агробизнес консултинг ЕООД, в интервю за Агро ТВ.

Подмярката се отворя повторно, защото останаха средства от първия прием, въпреки подадени доста проекти. Вероятно към него момент обаче не всички стопани са били добре информирани. Освен това имаше трудности, които забавиха или пък отказаха някой от потенциалните бенефициенти, става ясно от думите му.

Промени в изискванията за документите

Сега се отваря приемът с разликата от около 15 млн. лева и с нови по-облекчени условия. Те са свързани най-вече с изискванията към документите. “Има един доста тежък документ, който забави или пък напълно отказа някои от животновъдите – това е становището на РИОСВ, която е една доста тромава структура на Министерство на околната среда и водите. В първия прием се изискваше това становище да бъде получено когато проектът включва строително-монтажни работи. А те бяха налице в почти всички проекти, най-вече заради изграждането на огради, което е една от допустимите инвестиции и доста често предпочитана от бенефициентите. Напълно обяснимо е, че почти всички фирми се възползваха от възможността да възстановят или да модернизират своите оградни съоръжения, чиято липса пък е един от основните причинители на пренасянето на зараза.

При сегашния прием обаче този документ остана да бъде задължителен само при разрешителни за строеж, когато има чисто нови сгради и постройки, което почти не се случва в тези стопанства”, уточни Тодоров и продължи “Документът от РИОСВ ще бъде възможен само с входящ номер и последствие да бъде добавен, което е едно на едно положително развитие в условията за кандидатстване.

Подобрени финансови условия

Подобрени са също така и финансовите условия. При първия прием имаше  възможност за свиневъдите, които имат повече от един животновъден обект да кандидатстват за по-голяма сума, в случая конкретно до 1 млн. евро. Сега тази възможност се въведе и за онези, които работят в сектор птицевъдство. Много голяма част от операторите в тези два подотрасъла имат повече от един животновъден обект, което означава по-голяма необходимост от инвестиции. Сега вече и собствениците на обекти от сектор птицевъдство, може когато имат повече от един животновъден обект да кандидатстват не за 500 хиляди, а за 1 милион евро. Това е новото, което е  една допълнителна и позитивна възможност.

Кой има приоритет

Приоритет чрез критериите за подбор на проекти по процедурата ще има за проектни предложения, представени от земеделски стопани:

  • Които се реализират в рамките на землището на населено място, в което е възникнала епизоотична обстановка;
  • Които се реализират в рамките на община, в която е възникнала епизоотична обстановка;
  • Които се реализират в рамките на административна област, в която е възникнала епизоотична обстановка;
  • Които се изпълняват в области, в които броя отглеждани животни е над средния брой за страната;
  • Които се изпълняват в области, в които броя отглеждани животни е под средния брой за страната;
  • Които се изпълняват в области с по-висок риск от разпространение на заразни болести;
  • Представени от земеделски стопани с животновъдни обекти, които са засегнати от усложнена епизоотична обстановка в резултат на която са унищожени (убити) всички животни в съответния обект/и;
  • Представени от земеделски стопани с животновъдни обекти, които са засегнати от усложнена епизоотична обстановка в резултат на която са унищожени (убити) част от отглежданите животни на кандидата.
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG