Британската лира прескочи 1,39 долара за първи път от близо три години

 Британската лира прескочи 1,39 долара за първи път от близо три години

Курсът на британската лира днес прескочи прага от 1,39 долара за първи път от близо три години, движен от слабия и долар и надеждите за приключване на третата национална карантина, предаде Ройтерс.

Този месец лирата печели позиции спрямо щатската валута, след като агресивната кампания по разпространение на ваксини срещу кронавируса във Великобритания породи надежди, че икономиката на страната ще може да се възстанови по-бързо от останалите в Европа.

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да прецени тази седмица с какъв темп Англия да излезе от локдауна, след като бяха ваксинирани 15 милиона от най-уязвимите хора.

 

"БВП продължава да жъне дивидентите от успешното въвеждане на ваксините и се натрупва инерция към отваряне на икономиката - вероятно започвайки с училищата на 8 март", коментира Крис Търнър, глобален директор по пазарите в Ай Ен Джи (ING), цитиран от БТА.

Лирата поскъпна до 1,3915 долара в ранната търговия, най-високо от края на април 2018 година, след което една лира се разменяше за 1,3895 долара (+0,3 на сто).

Спрямо еврото курсът на британската валута най-напред удари деветмесечен максимум от 87,24 пенса, с след това бе 87,35 пенса (+0,1 на сто)./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG