Храните с най-висок ръст от шест години насам

Храните с най-висок ръст от шест години насам

Основните хранителни продукти, като захар, брашно, олио, ориз и варива отчитат ръст на годишна база, като средногодишните стойности на повечето от тях са най-високи за периода 2015 г -2020 г, казват в годишен анализ за 2020 г експертите от Държавната комисия за стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Към другите фактори през тази година се насложи и влиянето на COVID-19 кризата, свързани с въвеждането на временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки. През 2020 г индексът на хранителните стоки запазва тенденцията от предходната година на плавен възходящ тренд, който през втората половина на годината придобива стръмен характер, допълват експертите. Средногодишното поскъпване на захарта спрямо предходната година е 11% , а олиото регистрира най-високо ниво от шест години насам. В сравнение с предходната година средногодишните цени на брашното са с 10,5 % по-високи, а оризът също е на най-високите нива от 2015 г. Цената на фасула през 2020 г спрямо 2019 г е с 12,8% по-висока и на лещата – с 2,6%.

Устойчивата възходяща тенденция при движението на цените на едро на млечните произведения от предходната година се запази и през 2020 г и с изключение на кравето масло, при цените на останалите стоки от тази група са регистрирани пикови за последните години стойности. Най-високите си стойности отбелязва кашкавала, а кравето сирене има устойчив и плавен възходящ тренд, отбелязват от ДКСБТ.

Известно успокояване през годината се наблюдава на пазара на месо и месни произведения, но в резултат на високата база от предходната година, цените и на тези стоки бележат много високи стойности. През 2020 г цената на колбасите е сравнително стабилна, а при кренвиршите кривата запазва възходящата си тенденция от предходната година, както и цената на каймата.  През 2020 г. се наблюдава траен стабилитет на цената на пилешкото месо, както и свинското, но при високи стойности.

През последните три години пазарът на едро на кокоши яйца е изключително стабилен.

Движението на цените на плодовете и зеленчуците следваха тенденциите, свързани със сезонните колебания. Заради климатичните явления имаше чести колебания и в двете посоки, посочват експертите от ДКСБТ.

Цените на българските плодове и зеленчуци през по-голяма част от годината остават по-високи, спрямо цените на стоките от внос, е най-главната запазваща се тенденция. Данните сочат, че средногодишните цени на доматите и краставиците се доближават до нивото от миналата година, а в сравнение с предходния петгодишен период цената има е на по-високи нива. Спрямо предходната година се наблюдава поевтиняване на картофите, пипера, морковите, лука и зелето. Заради лошото време обаче плодовете остават на високи ценови нива спрямо последните 5 години – ябълките са с 39% по-скъпи от предишната година, по-високи стойности се отбелязва и при ягоди, грозде, праскови и дини. Пандемията от COVID-19 се отрази върху цената на цитрусовите плодове и в най-голяма степен върху цената на лимоните, свързано от една страна с голямото търсене от населението и от друга страна със забавянето на доставките от чужбина./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG