Поне три месеца за технически паспорт на жилище

 Поне три месеца за технически паспорт на жилище

Поне три месеца ще отнеме процедурата за изготвяне на технически паспорти на жилище, ако липсва проектната документация. Това коментира в ефира на БНТ доц. Емад Жоржос - декан на Строителния факултет в УАСГ.

"При липса на проектната документация гражданите трявба да я потърсят в общината. Ако и там ги няма - се възстановяват, но това е много тежък процес", уточни доц. Жоржос. По думите му в такъв случай трабва да се направи заснемане и доказване на носеща способност на сградата. 

Документация за сградите от последните 30 години би трябвало да разполагат самите собственици. Независимо дали сградата е еднофамилна, многофамилна или е закупена, допълни д-р арх. Емил Йорданов от Архитектурния факултет в УАСГ.

"Първата стъпка към съставянето на техническия паспорт е проектната документация, въз основа на която е издадено разрешение за строеж и копие от самото разрешение за строеж за ползване на обекта. Практиката е тези документи да не се предават по време на изготвяне на нотариалните актове и много малко собственици отиват да ги търсят и незнайно защо не винаги ги получават", обясни Йорданов.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG