Стартира програма за привличане на жени за тираджийки

Стартира програма за привличане на жени за тираджийки

Програма за кариерно ориентиране на жените и привличането им като професионални шофьори стартира водещата българска транспортно-логистична компания Transpress.

Кампанията “Път за дамите”, която е първата по рода си у нас, започва официално на 8 март, като ще даде възможност на заинтересованите да получат информация от “първа ръка” за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите в нея. Основни ментори в нея ще бъдат именно жени от компанията, които са избрали да се развиват като професионални шофьори.

Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията.

Една част от преминалите през въвеждащия модул ще могат да получат подкрепа и частично финансиране за придобиването на необходимото свидетелство за правоуправление, както и допълнително практическо обучение и възможност за стаж и постоянна работа в Transpress.

Инициативата “Път за дамите” е разработена в отговор на засиленото търсене на професионални шофьори на пазара на труда и адресира много ниските нива на ангажираност на жените, както в Европа, така и в България.

“Според проучвания жените професионални шофьори в Европа са едва 2%, а у нас делът им по наша оценка е дори още по-нисък. Калкулацията показва, че с увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия.”, обяснява Михаил Стоянов, директор Човешки ресурси в Transpress. “Проучванията показват, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете.”, допълва той.

Добър знак е положителната нагласа на професионалната общност у нас по темата за привличането на жени в гилдията. Анкета на Transpress в най-големите групи на шофьори на камиони в социалните медии с близо 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже.

 

“Резултатие от това проучване ни зарадваха много, защото показват, че гилдията е готова за промяна и да приеме с уважение в тази традиционно мъжка професия и дами. За нас въпросът не е мъжете или жените, а как да превърнем “или” в “и”. А усилията за това трябва да са общи – бизнeсът да създава програми като нашата, институциите да работят за подобряване на условията на паркингите и инфраструктурата, а мъжете професионалисти да бъдат кавалери и добри колеги и да оказват помощ и подкрепа.”, категоричен е Михаил Стоянов.

Един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на “тандеми” между съпрузи или партньори. Това е направление, което се развива бързо в Северна Америка и което е основен двигател за увеличаването на жените в професията там до 6%.

Четирите дами международни шофьори в екипа на Transpress в момента работят именно с половинките си. В компанията са ангажирани и жени на куриерски позиции, а заедно със служителките в офисите делът им е около 17% от целия състав. С програмата “Път за дамите” Transpress цели постепенно делът на жените шофьори да достигне до 8-10% през следващите три години.

Записванията за желаещите да се включат в програмата за кариерно ориентиране “Път за дамите” са отворени от 8 март на dami@transpress.bg и тел. 0894599119./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG