ЗАПОЧНА РЕСТАВРАЦИЯТА НА ГЪРБАВИЯ МОСТ В ХАРМАНЛИ

ЗАПОЧНА РЕСТАВРАЦИЯТА НА ГЪРБАВИЯ МОСТ В ХАРМАНЛИ
Сводестият (гърбавият) мост е много повече от символ на града ни и гордост за харманлийци. Построен през далечната 1585г., той е единствения изцяло запазен обект от обособяването на Харманли като селище.
Сводестият мост е уникално творение и е оправдан интересът на хората, които са видели Харманлийският каменен мост, към името на майстора строител. Изказват се предположения, че това е големият архитект на Османската империя Мимар Синан.
Мостът е построен, за да улесни преминаващите от тук кервани и е със своеобразна османска архитектура – каменен, сводест и павиран. Сводът на моста образува гърбавина, откъдето идва и името му. На него върху специално издигнат за случая постамент е поставен мраморен надпис, част от който гласи: „…Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка. Който върви по правия и справедлив път, намира спасение при Бога…“.
Основна цел на проекта, чиято реализация стартира тази дни, е цялостната реставрация, консервация, конструктивно укрепване и експониране. Възстановяването на пешеходната зона чрез пренаправата на настилката на моста ще върне автентичния му облик. Мраморната плоча ще претърпи демонтиране и реконструкция на елементите тъй като е с изронени участъци, а това заплашва целостта на оригиналния надпис.
Предстоят и мероприятия по спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозия на фугите и камъка, изслояване на старите неподходящо поставените циментови фуги. Ще бъде премахната прораслата растителност, цялостната му структура ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги запълнени с подходящ материал. Допълнително ще бъдат благоустроени двата подхода към моста и ще бъде поставено осветление.
Всички тези дейности ще се случат благодарение на усилията на ръководството на Община Харманли в лицето на Кмета Мария Киркова, която въпреки трудностите не се отказа да търси финансиране за спасяването на тази историческа ценност.
Дейностите по реставрация и консервация на "Гърбавия мост" в гр. Харманли се извършват в рамките на Проект "Възраждането на старите исторически и културни коридори", реф. № CB005.2.21.123. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция и е на стойност близо 605 000 лева.
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG