Вертикална ферма дава 400 пъти повече реколта от подправки от обикновената

Вертикална ферма дава 400 пъти повече реколта от подправки от обикновената

Вертикалната ферма Plenty, заемаща площ от 0,8 ха, която е оборудвана с изкуствен интелект и роботи, превъзхожда по производителност обикновена ферма с площ от 291 ха. За това разказва съоучредителят на стартъпа на фермата, предава Agri-gator.

Plenty е агротехнически стартъп от Сан Франциско. Вертикалните ферми представляват сами по себе си редове от подложки с растения, които се простират на височина от 6 метра. Стартъпът, основан в Сан Франциско, отглежда редки сортове босилек, лук, салата, спанак и други видове листни зеленчуци. Много от тези растения не се продават в магазините, тъй като не издържат дългата верига от фермата до лавиците в магазина. Главата на Plenty Мат Бърнард счита, че това производство на зелении е насочено към големите компании и дистрибутори, а не за създаването на масов продукт. Освен това 30-45% от стойността на зеленчуците представляват разходи за логистика.

 

Бъдещето

Според създателите на компанията бъдещето е във вертикалните ферми и закритите пространства. Идеята е, че по такъв начин продуктите за хранене могат да растат във всяка точка на света. Освен това плодовете и зеленчуците могат да се отглеждат не на стотици километри разстояние от градовете, а в складове в близост.

На свой ред използването на роботи и изкуствен интелект за постоянно подобряване качеството на отглежданите плодове, зеленчуци и подправки също се явява задължително условие за фермите на бъдещето. Plenty се занимава с разработки в тази сфера. Техните технологии позволяват да се използва 95% по-малко вода и 99% по-малко почва.

В последните години фермерите в традиционни ферми използват нови инструменти за подобряване или опростяване управление на селското стопанство. Те използват дронове и роботи за подобряване грижите за посевите. Изкуственият интелект в сферата на фермерството също така набира обороти: повече от 1600 стартиращи компании и общи инвестиции в проекти за нови ферми са получили инвестиции от милиарди долари. Тези ферми обаче все още използват по стария начин ресурси като вода и почва, докато в същото време вертикалните ферми могат да произвеждат същото количество плодове и зеленчуци, както и традиционните, но на площ по-малка с 360 пъти.

 

Как се оптимизират процесите

В закритата ферма на компанията с регулируем климат са разположени вертикални редове с растения чак до покрива. Те се осветяват от светодиодни фенери, които имитират слънцето, а изкуственият интелект управлява всички промени за поддържане на живота, контролирайки водата, температурата и светлината. Освен това изкуственият интелект постоянно отчита и оптимизира процесите, за да може да се отгледа реколта колкото се може в по-кратки срокове.

Фермата Plenty отглежда култури без ГМО и не използва хербициди или пестициди. При нея се рециклира цялата използвана вода. Освен това новаторската ферма използва 100% възобновяеми източници на енергия. Сега стартъпът получи и инвестиционен капитал в размер на 400 млн. долара за разширяване на дейността си от SoftBank, собственост на бившия глава на Google Ерик Шмит и Джеф Безос от Amazon./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG