Световните запаси от зърно на петгодишно дъно

Световните запаси от зърно на петгодишно дъно

В последната си месечна оценка на световните пазари на зърно и маслодайни култури (Grain Market Report, GMR), базираният в Лондон Международен съвет за зърно IGC пише:

Увеличението на световното производство с 2% и предлагането на зърно и царевица през настоящия сезон 2020/21 с общо 36 милиона тона спрямо предходната година е повече от компенсирано от увеличение на потреблението от 44 милиона тона и води до намаляване на склада с 8 милиона тона до петгодишно дъно.

Както aiz.info цитира още, дори по-нататъшното увеличение на производството през 2021/22 г. ще бъде изядено от нарастващия глад в света за зърно и не се очаква запасите да се възстановят, според прогнозата.

Индексът на цените на IGC е рекордно висок

Индексът на цените на IGC достигна най-високото си ниво от средата на 2013 г. Миналия месец Европейската комисия публикува и последната си оценка на зърнените баланси на ЕС за 2021/22 г. Според него общата реколта от пшеница в Съюза е само 124,8 милиона тона и 1,9 милиона тона по-малко, отколкото в последната прогноза.

Според прогнозата на Комисията това означава, че запасите от пшеница в ЕС, които ще паднат до изключително ниските 8,3% от общото потребление (9,9 милиона тона от 119,8 милиона тона) през текущата пазарна година, ще бъдат резултат от предстоящата реколта през 2021/22 вместо 12,9 милиона тона, както се надявахме преди,  ще бъде само 11,4 милиона./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG