ТЪРСИ

В сила са нови правила на ЕС за защита на фермерите от нелоялни търговски практики

В сила са нови правила на ЕС за защита на фермерите от нелоялни търговски практики

Страните-членки на Европейския съюз имаха срок до 1-ви май, за да транспонират в националното си законодателство правилата на ЕС забраняващи несправедливите търговски практики. Директивата, приета на 17 април 2019 г., осигурява защита на 100% от европейските земеделски производители, както и на малки и средни доставчици на храни, от нелоялни търговски практики от страна на по-големите купувачи във веригата за доставка на храни. Директивата обхваща селскостопански и хранителни продукти, търгувани във веригата на доставки, като за първи път забранява на ниво ЕС 16 нелоялни търговски практики, налагани едностранно от един търговски партньор на друг.

Новите правила забраняват отмяната на поръчки за нетрайни продукти в последната минута. Против правилата са и закъсненията при разплащане на търговците с фермерите, както и едностранното изменение със задна дата на условията на договорите. Неправомерно ще бъде, също така, отказването от сключване на писмени договори между търговците и фермерите, съобщиха от Европейската комисия.

Директивата предвижда, държавите-членки да създадат национални органи, които ще разглеждат жалби, подадени от земеделските производители и малките и средни доставчици и техните организации срещу нелоялни търговски практики. Поверителността на подателите е защитена съгласно европейските правила./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG