2 златни и 3 бронзови медала за България от Европейската олимпиада по физика

2 златни и 3 бронзови медала за България от Европейската олимпиада по физика

Петата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) и тази година се проведе виртуално, между 19 и 26 юни 2021 г. В състезанието взеха участие общо 219 ученици от 46 държави. "Поради спецификата на формата, отново вместо реален експеримент учениците използваха софтуер, с който симулираха данни за двете задачи от експерименталния кръг. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.”, разясни ръководителят на отбора гл. ас. Нено Тодоров.

 

Всяка държава "изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа.

 

Необичайната състезателна обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 2 златни и 3 бронзови!

  • Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък - златен медал и втори най-добър резултат в общото класиране
  • Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София - златен медал
  • Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ - бронзов медал
  • Виктор Василев, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Александър Илиев, 12 клас, СМГ- бронзов медал

Техни ръководители и тази година са: гл.ас. Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФзФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

 

Началото на EuPhO бе дадено през 2017 г., когато в Естония участваха 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се завърна с медал. От 2017 до 2021 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 25 медала от престижния европейски формат - 5 златни, 5 сребърни и 15 бронзови отличия.

 

След като през изминалата година Международната олимпиада по физика не се проведе, то сега, през 2021 г. очакваме това да се случи от 17 до 25 юли, когато същите гимназисти ще преставляват страната ни и на 51-ата МОФ. 

 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.
 

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2021 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 1000 медала - 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG