Дони и Момчил закриха 37-то издание "Аполония"

Дони и Момчил закриха 37-то издание

Празниците на изкуствата "Аполония" бяха закрити снощи в амфитеатъра в Созопол с близо двучасов концерт на група "Фондацията". Концертът бе под надслов "Фондацията" представя Дони и Момчил". Това е второто събиране на поп-рок музикантите Дони и Момчил заедно на сцена след повече от 20 години раздяла.

Шоуто започна от 21.00 часа. Първите песни изпълни "Фондацията".

Феновете им пяха заедно с тях любимите на поколения българи - "20 век", "Пак ще се прегърнем", "Бяла лунна вечер", "Страхотен ден", "Вълшебен свят", "Блажени години", "Две следи" и други. След това към тях се присъедини и Момчил Колев, с който изпълниха златните парчета "Малкият принц", "Дива роза", "Шапка на цветни петна", "Червило", "Сляпо момиче" и др.

Дони и Момчил са първите български изпълнители, прозвучали в МТВ. Песента им "Уморени крила" се качи на висока позиция в холандския билборд, английското списание "Q" ги подреди между най-големите групи на света за 1997 г. заедно с U2 и Oasis, а песента им "Нестинарка" излезе в милионен тираж, в сборния диск: "Sounds like a new Europe". Дони и Момчил са два пъти носители на награди за цялостен принос към музиката, а техните албуми се продадоха в стотици хиляди копия.

От 31 август до 6 септември "Аполония" предложи 40 културни събития в програмата на 37-ото си издание. Участваха български музиканти, актьори, писатели, художници и още много артисти.

Посетителите на Фестивала гледаха концерти на Поли Генова, Стефан Вълдобрев, "Обичайните заподозрени", "Фондацията", концерта-спомен за оперния певец - тенорът Камен Чанев, концерт на P.I.F. в памет на основателя и вокалист на групата Димо Стоянов. Освен концерти в програмата на Аполония присъстваха кино прожекции, литературни представяния, театър, изложби, майсторски класове.

Празниците на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала се провежда през 1984 г. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Носител на наградата на "Аполония" тази година стана диригентът на Софийски солисти проф. Пламен Джуров./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG