Йорданка Донкова на 60: Тя летеше над препятствията и на пистата, и в живота

 Йорданка Донкова на 60: Тя летеше над препятствията и на пистата, и в живота

Йорданка Донкова празнува 60-годишен юбилей днес.

Постиженията на жената, която близо 30 години не можеше да бъде изместена от върха в една от кралските дисциплини на леката атлетика, я нареждат сред онези български спортисти, горди с етикет "легенда".

 

Постиженията

* Световна рекордьорка на 100 м с препятствия за почти три десетилетия, като нейното време от 12.21 секунди не бе надминато от 1988-ма до 2016 г.

* Олимпийска шампионка от Сеул 1988. Има и бронз от игрите в Барселона 1992.

* Носителка на злато, сребро и бронз от европейски първенства на открито, трикратна шампионка на континента в зала, световна вицешампионка.

* В продължение на близо 13 години не излиза от топ 10 на световната ранглиста в дисциплината. Това е повече от половината продължителност на кариерата на Донкова (25 години).

* На 100 м гладко бягане постига резултат от 11.27 секунди през 1982 г., който също е изключително силен за онова време. Но се концентрира върху хърделите.

* Първата и единствена българка с победа в крайното генерално класиране на престижната "Мобил Гран при" верига в атлетиката (1985 г.).

* Спортист на годината на България за 1986 г. при жените (тогава наградите са две, като Асен Златев я взима при мъжете).

* Носител на най-високия държавен орден "Стара планина" I степен.

Историята

Атлетката ни се бори с много повече от съперничките на пистата, за да постигне всички тези титли, отличия и награди. На петия си рожден ден претърпява тежък инцидент, при който губи три пръста на дясната си ръка. Бърка в кладенеца у дома, а помпата се включва и става белята. Първото тежко препятствие, с което се сблъсква в живота.

Треньорът Георги Димитров я забелязва из улиците на Горни Богров, за да стигнат заедно до върха в леката атлетика. През 1981-ва, на 19 години, за първи път слиза под 13 секунди на 100 м с препятствия, след като на Олимпиадата в Москва година по-рано е стигнала до полуфинал. Вече я познават в дисциплината е ясно, че се ражда нова звезда.

През 1982-ра е сребърна в Европа на шампионата в Атина, все по-често е в тройката на състезания и се очаква да посегне към медал през 1984-а на втората си Олимпиада. Но бойкотът на Източния блок за игрите в Лос Анджелис я спира, като чака още 4 г. за златния си миг.

През 1985 г. се появява веригата Mobil Grand Prix Athletics - нещо като Диамантената лига днес, в която има отделни стартове и годишен шампион. Докова печели първото издание с крайна победа, като по пътя бута и световния рекорд за първи път. Общо пет пъти го прави в кариерата си.

През 1986-а е в стихията си и бие два пъти рекорда за 44 минути. Бяга на състезанието Weltklasse в Кьолн първо 12.34, а после - 12.29 сек, за да изуми света.

На 21 август 1988 г. в Стара Загора бяга хърделите на 100 метра за 12.21 секунди, което е новият световен рекорд. Минават 27 години и 11 месеца, преди да го бие Кендра Харисън от САЩ, на състезание от Диамантената лига в Лондон (юли 2016 г.).

В края на същото лято на 88-ма печели златото в Сеул, като доминира напълно в сериите - първа на осминифинала с 12.89 сек, първа на четвъртфинала с 12.47 секунди, което е и олимпийски рекорд, първа на полуфинала (12.58) и първа на финала - златните 12.38 секунди, които пак са олимпийски рекорд! Той пък пада чак през 2012 г. в Лондон, когато го бие австралийската спринтьорка и хърделистка Сали Пиърсън (12.35).

Става трета в Барселона през 1992 г. с 12.70 сек, на шест стотни от нова олимпийска титла.

Ето това е кариерата на една от големите легенди на родната лека атлетика и спорта ни изобщо.

Днес голямата Йорданка Донкова навършва 60 години, а нейните постижения и рекорди, както и емоциите, с които ги изживяваха българите през 80-те и 90-те години...

Те не се забравят./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG