"Страх" - българското предложение за "Оскар", тръгва по кината

"Страх" е красиво заснет филм, провокативен, изпълнен с поразителни моменти и многопластов хумор. Лентата е черно-бяла - визуално решение, превърнало се в запазена марка на режисьора Ивайло Христов.

До момента, продукцията успя да спечели голямата награда на Международния филмов фестивал "Черни нощи" в Талин и голямата награда на фестивала "Златна роза" във Варна.

Освен споменатите отличия, филмът е и българското предложение за наградите "Оскар".

Историята е брилянтно съчетание между драма и комедия, която ни отвежда на българската граница, където е разбит нов канал на бежанци, пристигащи от Турция. Фабулата се разгръща около съкратена учителка, която помага на чернокож бежанец, в малко погранично село, който внася драматичен обрат в живота ѝ.

Самият режисьор Ивайло Христов го определя като сурова любовна история и дори като "абсурдна комедия" и обяснява, че го е нарекъл "Страх", защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. "Интересува ме конфликтът между личност и общество", споделя още той.

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг изпълняват двете главни роли в "Страх". Светлана Янчева е добре позната на българската публика от множеството театрални и филмови роли, а музикантът Майкъл Флеминг прави дебютна роля в киното.

Екипът работил по реализацията на "Страх" е добре познат на зрителите, тъй като голяма част от него стои зад "Каръци", предходната успешна лента на режисьора Ивайло Христов. Оператор е Емил Христов, композитор е Кирил Дончев, а продуцент е Асен Владимиров.

Освен в България, филмът е купен за разпространение в Израел и САЩ, което е феноменален успех за български филм.

СТРАХ

България, 2020, 100 мин.
Сценарий: Ивайло Христов
Режисьор: Ивайло Христов
Оператор: Емил Христов
Музика: Кирил Дончев

С участието на: Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев
Продукция: Про филм - Асен Владимиров
Копродукция: Трансформърс, Сонус, Кинолайт, Рево филмс
С подкрепата на Националния филмов център

dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG