ТЪРСИ

Кои са отличените в конкурса „Доброволческа инициатива 2021“

Кои са отличените в конкурса „Доброволческа инициатива 2021“

На 20 декември 2021 г. в президенството бяха връчени за единадесета поредна година наградите „Доброволческа инициатива 2021“ на Фондация Лале и Национален алианс за работа с доброволци. Церемонията се излъчваше на живо, а запис може да бъде гледан тук. Инициативата отдава признание на хората, които даряват своето време, усилия, знание, за да помагат на другите, да допринасят за развитието на своята общност и обществото ни.

Номинирани бяха 33 инициативи. Сред тях инициативи за възобновяване на войнишки и други паметници, изграждане на пешеходни маршрути за туристи в планините, възстановяване на читалища и други сгради, които са свързани с историята и културата ни, подкрепа от млади хора за млади хора и от деца за деца, подкрепа за възрастни самотни хора, подкрепа на бежанци, на деца в социални домове, фолклорни фестивали и културни събития, важни за общността. При откриването на събитието Ренета Венева, председател на Управителния съвет на Националния Алианс за работа с доброволци, подчерта, че все повече училища подкрепят доброволчеството на децата в училище като форма на неформално учене.


Вицепрезидентът Илияна Йотова откри събитието и нарече инициативата „голям празник за хората с голямо сърце, поощрение за хората със светли души“ и сподели още: „Искам да ви благодаря от сърце и душа за това, което оправите. (…)  Много често говорим в нашето обществото за изграждане на големи дебели стени помежду ни, говорим за агресия, за конфронтация, дори за омраза, но аз съм сигурна, че не това е нещото, което характеризира нашето общество и вашето дело показва точно обратното – че има хора в България, които могат да рисуват по-красивия образ на обществото ни, именно когато не забравят нашите присъщи национални добродетели – човеколюбието, помощта към другия, разбирането.“

Мария Петкова, директор на Фондация Лале, припомни, че всяка година в Европа доброволчеството мобилизира за добри дела над 100 млн.  човека в най-различни дейности. Доброволците са хора с воля за добро, които не се оплакват, не мърморят, не търсят кой е виновен и къде е причината, а намират решенията, намират и новите решения в трудни ситуации като тази, в която се намираме вследствие на Ковид-пандемията.“  Тя припомни ролята в този конкурс на филантропа и посланика Иван Станчов, които напусна този свят преди седмици. Той е участвал в създаването на инициативата пред 11 години и е бил член на журито от самото начало. 

Наградите бяха връчени от журито, което тази година е в състав Диана Ковачева, омбудсман на Република България, Алексей Лазаров, управляващ редактор на вестник Капитал и Манол Пейков, издателска къща ЖАНЕТ 45.


Отличени са три инициативи:

Образцово народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1905“, Велинград, за проекта „Старото читалище"

Обединените усилия на доброволци и дарители от местната общност връщат към живот Старото читалище в града - сграда паметник на културата, затворена поради недовършен ремонт повече от 30 години. Благотворителната дейност започва през април 2021 г. и продължава до ноември. За  набиране на средства за продължаване на дейностите по ремонта в сградата на старото читалище в навечерието на 24 май 2021 г. се провежда благотворителен концерт с участието на над 100 певци, танцьори, музиканти, сред тях на 50 деца на възраст от 6 до 14 г.  На първи етап сградата е основно почистена и измита  от отпадъци и падащата мазилка. Сцената е електрифицирана. Подът на сцената е измазан и изравнен с цел поставянето на подходяща сценична настилка. Поставено  е и аварийно лед  осветление на входа и в коридора към залата. Вече е изнесен и първият концерт на обновената сцена. Реновирането продължава и в момента се набелязват следващите задачи

 

Група ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски”, Златица, за инициативата Средногорски добротворец

Всичко започва през февруари 2021 г., когато две момчета от с. Църквище, общ. Златица – Нино Нинов, тогава в 7 клас, и Антоан Савов, в 9 клас в СУ „Св. Паисий Хилендарски” в Златица – решават да почистят местност край града. Събират много чували с отпадъци и с примера си мотивират множество доброволци – ученици, младежи и граждани – и те да се включат в такива инициативи. Така започва ежеседмичното почистване на различни места в планината, в подножието на която е разположена Златица. В резултат са изчистени незаконни сметища, посадени са десетки дръвчета, намерени са осиновители на бездомни животни. Доброволците също оповестяват публично места с незаконна сеч. Съботно-неделните дейности на две момчета прерастват в местно движение за опазване на околната среда, в която се включват доброволци на различни възрасти. Дейностите продължават до днес.

 

Сдружение „Аварийно спасяване Пловдив” за инициативата Доброволци за реакция при бедствия, аварии и катастрофи

„Аварийно спасяване Пловдив" е доброволно формирование за реакция при бедствия, аварии и катастрофи.
През 2021 г. членовете на екипа са участвали в разнообразни доброволчески акции:

  • Почистване на труднодостъпно дере по въжен способ - съвместно със сдружение „БГ Бъди активен" изваждат над 2 тона боклуци от дере над село Бойково с 40-50 метрови отвеси.  Също така почистват Данов хълм в Пловдив.
  • Няколко екипа на сдружението участват три дни в гасенето на пожара над село Югово и село Наречен това лято, където осигуряват логистика в трудните терени на пожарникари и доброволци. Правят 300 метрова просека в гората за ограничаване на пожара.
  • От миналата година дават доброволни дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, Спешното отделение на УМБАЛ Св. Георги и триажното КОВИД отделение на МБАЛ "Пловдив" (Окръжна болница)
  • През годината организират и 2 благотворителни акции с фондация „Ангели за България" за разнасяне на 100 хранителни пакета до самотни възрастни хора в малки населени места около Пловдив.
  • В момента формированието развива благотворителна кампания за оборудване на офроуд линейка за тежки терени и набира и обучава доброволци в Пловдив и София. В списъчния състав на екипа има 32 регистрирани и обучени доброволци и още 62 в първоначален учебен курс.
  • Провеждат редовно безплатни обучения по долекарска помощ за ученици и учители - тази година в Куклен, Първенец, Пловдив и други.
  • Участват в проект и за обучение по първа помощ за хора с увреден слух.
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG