Община Русе не планира намаляване на уличното осветление, въпреки високите цени на тока

 Община Русе не планира намаляване на уличното осветление, въпреки високите цени на тока

„Община Русе ще получи компенсации за тока от правителството и през месец януари и за момента не планираме намаляване на уличното осветление“, заяви днес кметът Пенчо Милков.

По повод непрекъснато нарастващите цени на електроенергията той свика среща с кметовете на малки населени места. Една от основните мерки, които могат да помогнат на малките кметства да покрият енергийните си разходи, е подмяната на часовите системи за регулиране на осветлението с нови. В някои от населените места часовниците не са подменяни от години, което води до десинхронизация в работата на лампите и е причина на места те да светят и през светлата част на деня.

„Ще изпратим служителите на ОП „Комунални дейности“, които ще подменят часовниците с нови“, увери кметът.

Той допълни, че ел. техниците ще  направят проверки по трафопостовете и за неправомерно пренасочване на енергия от домакинствата, тъй като в някои от селата потреблението продължава да расте, въпреки че масово осветителните тела са подменени с енергоспестяващи. 

Друго предложение бе решаването на енергийния проблем в дългосрочен план чрез изграждането на фотоволтаици върху сгради или празни общински терени в Мартен и селата. Присъстващите подкрепиха идеята и споделиха, че ще се включат в органзираната от общината среща с фирми, предлагащи тази услуга, за да се запознаят с изискванията им за построяването на алтернативните генератори.

От разговора на кмета Пенчо Милков с представители на Националното сдружение на общините в Република България стана ясно, че се работи за промяна в Програмата за компенсиране на небитовите потребители. От НСОРБ настояват, като предоставящи обществени блага на гражданите общините да получават по-голяма помощ, защото те са „публични“ потребители, а в момента се считат за „небитови“, каквито са търговските дружества.

Кметът заяви, че ситуацията се следи непрекъснато и при необходимост ще бъдат взети навременни мерки. В сила е и заповедта му от декември за икономии при ползването на електроенергия в различните дирекции и звена на общината.

Той припомни, че предстои подписването на договор за обследване на уличното осветление по цялата ѝ територия. Резултатите от него ще спомогнат за масовата подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG