Мездра се присъединява към кампанията "Искам да съм полезен… Рециклирай ме!"

Мездра се присъединява към кампанията
Община Мездра съобщава, че в централната градска част на гр. Мездра (срещу сградата на Общинската администрация, северозападно от пилоните със знамената, до РЕП-а) ще бъде монтирана инсталация за разделно събиране на пластмасови бутилки Шишеяд. Целта е да се насърчат жители и гостите на града да събират разделно използвани пластмасови бутилки до 3 литра, за да бъдат рециклирани.
Шишеядът е голяма жълта бутилка с цилиндрична форма, изработена от поцинкована ламарина, с вместимост 1000 смачкани бутилки, 20-25 кг пластмаса РЕТ. В инсталацията ще се събират празни, предварително смачкани и затворени с капачки пластмасови бутилки за рециклиране.
Събраните количества пластмаса ще се измерват на месечна база и предават на организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „ЕКОПАК България“ АД за последващо рециклиране.
Арт инсталацията ще бъде монтирана в рамките на Националната кампания "Искам да съм полезен... Рециклирай ме!", която е част от проекта на сдружение BG Бъди активен "Партньорство за красива и чиста България“ и е подкрепена от Фондация Кока Кола.
Кампанията "Искам да съм полезен... Рециклирай ме!" обединява градове от цялата страна зад каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е да привлече вниманието към необходимостта от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и да се намали замърсяването на околната среда.
В рамките на тазгодишното издание на кампанията в повече от 20 населени места у нас са поставени безвъзмездно Шишеяди, в които се събират пластмасови бутилки и се предават за рециклиране. Сред тях са градовете Варна, Враца, Пловдив, Силистра, Смолян, Ботевград, Горна Оряховица, Тутракан и др.
Кампанията ще продължи до края на 2022 г., като организаторите очакват събраното количество пластмаса да надхвърли 20 тона. След края на кампанията най-активният партньор на сдружение "БГ Бъди Активен" ще получи като награда нова градска мебел.
Община Мездра призовава жителите и гостите на гр. Мездра да се присъединят към екологичната инициатива - за по-доброто и по-зелено бъдеше на нашия град и община!

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG