СТУДЕНТИ НА ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ИЛЮСТРИРАХА ПРЕПИСА НА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА “

СТУДЕНТИ НА ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ИЛЮСТРИРАХА ПРЕПИСА НА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА “

Възпитаници на Педагогическия факултет при Тракийски университет сътвориха графично оформление и дигитализираха преписите на „История Славянобългарска“. Инициативата е част от националните прояви за собственоръчен препис на Паисиевата история по повод 300 години от рождението на именития българин, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на книгата, с която се слага началото на българското Възраждане.

Шестима студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“, ръководени от своя преподавател д-р Катя Тинева, работят усърдно почти 6 месеца, за да създадат художественото оформление и да превърнат в дигитални книги 12-те  хартиени преписа на „Историята“ – резултат от неуморния труд на над 1420 родолюбци на възраст от 7 до 91 години от 5 области на страната. Благодарение на неуморния труд на младите графични специалисти,  ръкописите на всеки един от 12-те преписа  е подреден, богато илюстриран с гравюри от Зографския манастир и превърнат в електронна книга, за да бъде съхранен за идните поколения. Красивите дигитални копия на най-българската книга ще бъдат предадени за разпространение в различни библиотечни и читалищни институции.

Творческият екип, съставен от Анита Илиева, Джулиана Гутова, Миглена Колева, Недко Боянов, Петя Иванова, Симона Гекова и техният преподавател д-р Катя Тинева бе удостоен със специални грамоти и благословения от монашеското братство на Зографски манастир. Отличията бяха връчени по време на официално събитие – част от регионалната среща на библиотечните дейци от област Стара Загора, която се състоя в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на 29 ноември.  Проф. Златева, Главен секретар на Тракийски университет благодари лично на младите родолюбци за тяхното усърдие и им пожела още много творчески успехи.

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG