Почина още една жена, жертва на българо-тайландската онкомафия!

Почина още една жена, жертва на българо-тайландската онкомафия!
12 юни 2014 г. Ева в болницата в Банкок
 
 
На 2 септември в София умира Татяна Василева. Тя е само на 54 години. Официалната причина за смъртта е сърдечна недостатъчност. Но всъщност си отива от рак, който е дал метастази и на практика последните месеци не е бил лекуван. Татяна е поредната жертва на измамната схема, която обещава на онкоболни изцеление чрез невероятна, нова имуно-технология, която чрез ваксина кара клетките на рака да се унищожат сами. Преди Весилева, едва на 34 години, си отива и Ева. Тя умира само дни, след като е била изписана с мнението, че... ракът й е излекуван.
B дъното на схемата са българинът Петър Величков, израелецът Исак Авраам и международният аферист Майкъл Хар-Ной, който се представя за учен и твърди, че имунотерапията е негова разработка. Също както и близките на Ева, роднините на Татяна са притискани и заплашвани от тях дори и след смъртта й! Оказва се, че 

мръсният бизнес с рак е един от най-доходоносните

Историята на Татяна е ужасяваща и до край лишена от всякаква човечност. Един ден, докато разхожда малкото си дете, дъщеря й случайно вижда офис на фирма “Израел консулт”, която се рекламира като посредническа при изпращането на българи в чужбина за лечение на рак. “Свързахме се още на другия ден. Петър Величков ни каза, че за един ден трябва да преведем всички експертизи, но още преди да ги види, обеща, че може да се излекува свекърва ми, макар, че тя вече беше в трети стадий. Така за три дни трябваше да преведем цялата документация, да съберем 80 хиляди долара и да ги преведем по сметка на фирмата”, разказва Сево Панайотов, зет на Василева. Величков им обещава, че ще има и българка, която да придружава Татяна през цялото време при пътуването до Тайланд и след това, когато вече е настанена в болницата. Оказва се, че всъщност нищо от обещаното няма да бъде изпълнено. Преди да замине, Татяна Василева все още е жизнена, придвижва се сама и лекарите й казват, че дори и в този стадий и остават поне година-две живот. 

За месец тя е съсипана

Когато пристигат в Тайланд, българската придружителка отива на хотел и на практика не се появява повече. Според договорките, имунотерапията трябва да започне веднага. Вместо това идват лекари и казват на Татяна, че са установили наличието и на мозъчен тумор при прегледа. Твърдят, че тя трябва да премине пред двудневен курс на химио- и лъчетерапия. И о, чудо! - когато двата дни минават, се оказва, че туморът в мозъка е излекуван напълно?!...

Самата Татяна обаче се влошава все повече и повече. Една нощ започва да изпитва неистови болки. В паниката си тя се обажда на придружителката си, на която е платено, за да стои от нея. Тя вдига телефона си от хотелската стая, но я срязва с думите да не й звъни повече, защото телефонните разговори са скъпи и само „се набутва”. 

Беше някакъв кошмар! Всеки ден ни се казваше нещо различно. Бяхме в пълно неведение. Започнахме да се усъмняваме, че се касае за мошеничество, когато видяхме нечовешкото отношение към свекърва ни. Всеки ден обещаваха, че лечението ще започне, но това така и не ставаше. В един момент Петър Величков вдигна ръце от нас и каза, че нищо не може да се направи. Накрая престана и да вдига телефоните си. Съпругата ми замина за Тайланд, за да може да бъде до майка си, тя се влошаваше с всеки изминал ден. Накрая просто трябваше да търсим вариант да си я приберем обратно у дома и да се чудим дали изобщо ще може да издържи пътя. 

Замина права, а се върна на инвалидна количка

Най-тежкото беше, че тези хора вече й бяха отнели надеждата. Защото тя до последно вярваше, че има лечение и може да се случи чудото да бъде излекувана. В Тайланд просто се срина и това на практика я уби”
, убеден е Сево Панайотов.

Заедно с близките на Ева той е подал жалба до прокуратурата. Когато си искат обратно парите от израелеца Исак Авраам, започват да получават заплашителни имейли. В тях той пише, че ще ги даде под съд и ще предизвика международен скандал, ако продължават да упорстват, че имат право да си получат парите за лечението обратно. В писмата няма нито дума извинение за това, че е бил погубен един човешки живот с обещанията за чудодейно лечение. 

Мръсният бизнес с рака всъщност не се ограничава само с тази история. Проверка на „ШОУ” установи, че само към момента в страната има над 30 офиси и представителства на различни фирми и фондации, които уреждат лечение в чужбина. Срещу солидно заплащане. Израел и Турция са „любимите” дестинации. Една от болниците, където ходят най-много българи, е „Анадолу медицински център” в Истанбул, за който се твърди, че е филиал на американския медицински институт „Джон Хопкинс“ – световен лидер в лечението на рака. През нея вече са преминали хиляди българи, сред които много известни, но и те вече не са между живите. До последно там се лекува и съпругата на Ангел Бончев – Камелия, която издъхва от рак на гърдата. В България въпросният медицински център има три представителства – в София, Варна и Пловдив. За техен представител е посочен Мустафа Мехмедов. И на трите места се действа по една и съща схема. Ако позвъните по телефона, любезен мъжки глас ви приканва на лична среща. Настоява, че изследванията се правят на място от тях, защото нямал много доверие на българските. В крайна сметка започва и самият пазарлък за крайната цена. Независимо, че на много хора са обещани намаления, лечението в клиниката в Истанбул тръгва от 7 хиляди евро нагоре, но на практика това е само минималната част от сумата, която болния плаща. След това се 

започва цакане за още и още пари.

Проста сметка от официалната статистика сочи, че средно на година в турската болница се лекуват около 1500 българи, които оставят около 1 млн. евро.
Доколко обаче и тук не се касае за кървав бизнес с нещастието на хората?, питат се мнозина. Сред хората, които са потърпевши, е и манекенката Ива Механджийска. В кампанията по събиране на пари за лечение в Турция се включват хора от цялата страна. Оказва се, че всичко това е било напразно. Ива, която от няколко години се бори с рака, е категорична, че лъжите в чуждестранната болница са доста. „Не вярвайте на турската клиника! Уви, тя не е филиал на американската „Джон Хопкинс“. Това е само лъжлива реклама. Болницата се казва „Анадолу“, а не „Джон Хопкинс“, казва тя. Красавицата не се поколебала да хвърли няколко хиляди евро в болницата в Истанбул с надеждата, че с нея ще се случи чудо. Но това не става. От самия институт “Джон Хопкинс” също отричат турската клиника да е техен филиал. Единственото, което ги свързва, е фактът, че там ежегодно се обучават турски лекари. 

Ива Механджийска е разочарована и от очакванията си за цената на лечението. Тя вярвала, че в Турция то ще е в пъти по-евтино от това в някои престижни клиники в Западна Европа. Както установява по-късно, цените в истанбулската болница са двойно по-високи от тези във Франция, например. „Прегледът при професора във френската клиника ми излезе 50 евро, а този в турската клиника беше 400 евро. Сигурна съм, че има много хора, които са се излекували там, както и че лекарите са професионалисти. Но трябва да си ипотекираш най-малко апартамента, за да се лекуваш там. А получаваш същото, каквото и в България или във Франция, на двойно и тройно по-ниски цени. Непростимо е да се търгува така, когато става въпрос за човешки животи и надежди!“, споделя Ива.

Друга болна от рак – Елена Банова също говори за търговия с живота на хората: “Боли ме, че оттам се върна агонизиращ един от най-ярките ни режисьори. И не мога да забравя думите на съпругата му, наша талантлива поетеса: ”Ако се беше доверил на специалистите на нашата Военно-медицинска академия, навярно щеше да е жив!”... 

JMB Active е друга фирма, която съдейства на болни от рак за лечение в чужди клиники. На практика тя се явява само посредник, като си удържа комисиона в зависимост от сумата, която пациентът плаща за лечение в чуждата болница. На сайта си твърди, че се е специализирала в т. нар. медицински туризъм и препраща повечето от болните си към турската клиника, в болница в Израел и в Германия. Друга фирма, която се занимава с посредническа дейност, е “Ем Си Ти”. Тя се представя като частна независима компания, специализирана в сферата на медицинския туризъм. Неин собственик се води пловдивчанката Даниела Илчева, а управител израелецът Нафтали Алеви. Подобно на JMB Active, и оттам си удържат стабилен процент за всеки болен в зависимост от цената, която той е платил за лечението си. 


Мария НИКОЛАЕВА 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG