Преглед на националния печат

Преглед на националния печат

„Труд“

Готвят задължителна медиация за семейни спорове

Задължителна медиация по определени дела - за семейни спорове, застрахователни, договорни и наемни отношения, обсъжда работна група към Висшия съдебен съвет. Ако идеята за такива извънсъдебни споразумения се приеме, то страните ще пестят време, пари и ще се облекчи натовареността на съдиите.

 

Втората пенсия - с двойно по-висока лихва от депозита

Спестяванията в частен пенсионен фонд носят двойно по-висока лихва от банковите депозити. Това показва сравнението между статистиките на Комисията за финансов надзор (КФН) и БНБ.

 

„Сега“

Румъния ще се откъсне от България за влизане в Шенген

Очакваният през януари догодина доклад на Еврокомисията за напредъка на България в областта на правосъдието (по т.нар. механизъм за сътрудничество и оценка) ще бъде много тежък, а страната ни може да бъде отделена от Румъния в процедурата за влизане в Шенгенската зона. Това стана ясно вчера от думите на вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева.

 

Бизнесът скочи срещу вдигaнето на данък "лихва"

Намерението на ГЕРБ да утежни облагането на лихвите, получени от спестявания в банки, предизвика остра реакция на бизнеса. "Идеите за промяна в данъчното облагане са пореден пример за непоследователна политика, която ерозира обществената и бизнес среда и не създава условия за дългосрочно планиране и прогнозиране", обяви в своя позиция Българската стопанска камара.

 

„24 часа“

В ГЕРБ глобяват прогресивно депутатите си за отсъствия

Сериозна защита на кворума планират в ръководството на ГЕРБ. За да осигурят присъствието на хората си в пленарната зала, депутатите от управляващата партия ще бъдат санкционирани с прогресивно растящи глоби, разказаха от групата.

 

ДПС депутат: Кметът да дава дом на циганите, бутне ли гето

Задължение на общините да предоставят дом на всяко циганско семейство, ако разрушат колибите или фургоните, в които живеят, разписва в три закона депутатът от ДПС Илия Илиев. Той вече пуснал текстовете на поправките за обсъждане в парламентарната група.

 

„Стандарт“

Лихвите падат

Лихвите по депозити и кредити падат. Това е резултатът от изсипването на пазара на 3,7 млрд. лева свободни пари, твърдят експерти. Толкова са гарантираните депозити в затворената КТБ, чието изплащане ще започне от 4 декември. Очаква се голяма част от парите да остане по сметки в деветте банки, които ще ги изплащат.

 

Тефтерът е повече символ, отколкото доказателство

От гледна точка на доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза, бележникът на подсъдимия - бивш председател на КПУКИ, съвсем не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки.

 

„Капитал Daily“

Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на КТБ

Софийският градски съд (СГС) очаквано спря делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Причината е висящото дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу отнемане на лиценза на банката от страна на БНБ.

 

И Борисов отрече за изпращането на Искров в Черноморска банка

Управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът, нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това. По договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата.

 

„Монитор“

Учиш вкъщи, вземаш диплома за гимназия

Желанието на стотици родители да образоват децата си у дома е на път да стане реалност. Домашното обучение ще бъде позволено за учениците в задължителна училищна възраст – от 5 до 16 години. Това предвижда законопроектът за предучилищно и училищно образование, който депутати от ГЕРБ внесоха за обсъждане в Народното събрание. Това на практика означава, че децата ще могат да завършват гимназия от вкъщи.

 

Заводът на София гълта по 25 тона боклук на час

25 тона боклук на час ще бъдат преработвани в бъдещия завод за отпадъци на София. Строителството му трябва да приключи до август 2015 г. „Очаквам от изпълнителите интензивна работа и спазване на качеството и сроковете, ще продължа да следя работата по проекта”, заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG