Котката е целебен феномен

Котката е целебен феномен

Как Мигел спасил Мария

Младата испанка Мария била блъсната от пиян шофьор и няколко месеца лежала в болницата в кома. След прилагане на всички възможни методи на лечение лекарите я изписали и тя бавно умирала у дома си. Спасило я едно бездомно коте.

- В стаята беше тъмно - спомня си майката на Мария, - но изведнъж забелязах някакво движение. Като се вгледах, видях едно мръсно улично коте, което се беше свряло в леглото на дъщеря ми и внимателно облизваше палеца на лявата й ръка. Ръката леко потрепваше при докосването на езичето на котето и това бяха първите движения, които Мария правеше от момента на катастрофата.

От този ден Мигел (така кръстили котарака) останал да живее в стаята на Мария. От време на време той излизал през отвореното прозорче, но най-много време прекарвал, лежейки в леглото, притиснат до момичето, и внимателно облизвал пръстите й. На осмия ден след първото посещение на Мигел Мария излязла от комата и за първи път от осем месеца заговорила. След това бързо се съвзела.

Собствениците на котки обичат да разказват всевъзможни истории за навиците на питомците си. Ако стопанинът се разболее, котката винаги се опитва да легне редом с него, при това, колкото се може по-близо до болното място - бъбрек, черен дроб, гърди или шумящо ухо. Разказът за връщането на Мария от оня свят, както и други подобни истории, са описани в книгата на Дейвид Грин “Невероятните котки”. Те впечатлиха читателите, но лекарите не й обърнаха особено внимание.

Четвърт век “коткотерапия”

В средата на 70-те години на Запад котките започнаха да се използват не само в болниците с общ профил, но и в специализираните лечебни учреждения и дори в учебните институции с настанени умствено изостанали деца, наркомани, алкохолици, както и в домовете за стари хора. Те помагат на страдащите от сериозни психически заболявания, сърдечни разстройства, а също и на тези с увреден мозък, предизвикан от кръвоизливи, инсулти и механични травми.

Котките толкова силно възвърнаха репутацията си на целители, че започнаха да ги отглеждат специално, за да ги използват срещу определени форми на заболявания, като подбират животните при размножаването им по признаците темперамент и личностни характеристики.

Днес специалистите са убедени, че всички видове домашни животни оказват терапевтичен ефект, но все пак списъкът на “най-умелите” лекари се оглавява от котката.

Защо точно от нея? Кучето например се смята за по-надежден и предан приятел от котката, която се разхожда, където си иска. Оказва се, че именно тази свободолюбивост и независимост на характера прави котките значително по-ефективни лечители от другите четириноги, летящи и пълзящи приятели на човека.

Феноменът на обратната връзка

Специалистите са единодушни в мнението си, че корените на целебната сила на котките водят началото си от дълбока древност. Засега те не са установени докрай, но явно са обусловени от уникална психологическа взаимовръзка между човека и котката. Котката разбира новия си стопанин, дарява го със своята любов и между тях възниква особена енергетична връзка.

Много хора са се убедили, че котката се стреми да оближе нараненото или гноясващо място от тялото, като дори синините изчезват по-бързо от слюнката на котката. Това се обяснява с факта, че слюнката на котките притежава бактерицидни свойства. Но най-главното се изразява в това, че нашите мъркащи приятели притежават умението, което би трябвало да наречем майсторство на докосването.

Езикът премахва стреса

Хората от Изтока имат мека, котешка походка. Явно и лечебните им методи са сродни с уменията на котката.
Човешката кожа е изключително чувствителна със своите 640 хиляди рецептора и в особено критични моменти тя се нуждае от нежни докосвания, а котката прави точно това. Съществува хипотеза, че при този процес котката поема върху себе си отрицателното биополе на човека.

Друг пример - облизването. Котката лиже котетата си не само за да ги измие, а и - което е значително по-важно, да поддържа главните системи в организма: кръвообращението, храносмилането, нервната система, и така ги поддържа в оптимално състояние. А облизването е и прекрасен стимулатор, подобен на японския масаж и китайската иглотерапия.

Изобщо езикът на котките е уникален инструмент. Много хора вероятно са изпитали върху себе си въздействието на неговата грапава повърхност. Това езиче ни кара да се отпуснем, изпитваме нежност и отвръщаме на животното с нея.

С една дума, котката е “високо професионален” специалист по осезателна терапия. В това отношение тя е извън всякаква конкуренция. Въздействието върху кожата на котешкото езиче може не само да свали от нас нервното напрежение, но и да предотврати емоционалния стрес.

Четириног геронтолог

Установено е, че възрастните хора, ако имат у дома си котка, по-рядко викат лекар или “Бърза помощ”. Ако нямат котка, тях по-често ги измъчват болки в главата и сърдечни пристъпи.

Грижата за котката предизвиква ефект на взаимност - котките са способни да върнат на хората изгубената увереност в себе си, да възродят способността към правилна самооценка, да пробудят активността им и желанието им да живеят.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG