Пробутват вмирисано месо на абитуриенти

Пробутват вмирисано месо на абитуриенти

Собственикът на популярния ресторантски комплекс „Айсберг” в курорта Боровец Иво Йовов тъпче клиентите си с развалено месо, замразени плодове и зеленчуци с изтекъл срок на годност, пише „Вяра”, като се позовава на проверка на полицията и Областната дирекция по храните – София област.Ресторантът има славата на едно от най-предпочитаните от кметове и политици заведения в курорта.

Преди проверката ресторантът е бил ангажиран изцяло от абитуриенти. На следващия ден след купона инспектиращите установили наличие на пилешко и свински месо с влошени качества – лепкава консистенция, силна миризма и без етикет на производител, приготвени за последваща термична обработка и включени в утвърденото меню на 50 зрелостници. 

Не е ясно колко точно от негодната храна е минала през чиниите на празнуващите. Все още няма данни за пострадали от консумацията на продуктите със съмнително качество.

Служителите на ОДБХ – София област, са съставили констативен протокол и акт за установено административно нарушение на главния готвач. Дадено е предписание, с което са поставени под възбрана за ползване 43.125 кг храни от животински произход и е издадено разпореждане за унищожаването им.

В склада на ресторант „Самоков” в Боровец с управител Светла Атанасова, която е и общински съветник в ОбС–Самоков от Реформаторския блок, при проверка на минусова хладилна камера е установено наличие на 99 кг замразени плодове – боровинки, малини и къпини, с неясен произход. 

На началника на склада е съставен акт от служителите на ОДБХ - София област; съставен е констативен протокол и е дадено предписание за поставяне под възбрана за ползване на замразените храни, както и разпореждане за тяхното унищожаване.

Близо 400 кг хранителни продукти с изтекъл срок на годност бяха заловени в два други ресторанта при акция на Икономическа полиция и Агенцията по храните. В заведение в Боровец са хванати 240 килограма храни от неживотински произход.

По данни на инспекторите става дума основно за мухлясал хляб. Иззети са и над 91 килограма пържоли, яйца и мляко, които ще бъдат изгорени в екарисаж заради изтекъл срок на годност.

Припомняме, че миналата година в същия хотел „Айсберг” абитуриенти едва не се натровиха с мухлясал хляб. Тогава ресторантът трябвало да посрещне 50 зрелостници във вечерта на проверката – 22 май 2014 г. За блюдата на абитуриентите обаче били подготвени голямо количество хранителни продукти с изтекъл срок на годност и без етикет на производител. 

От Областната дирекция на вътрешните работи тогава поясниха, че 99% от храните в кухнята били негодни за консумация – месо, зеленчуци, млечни изделия, хляб и пр. Открити са и приготвени храни, видимо развалени – с влошен външен вид и дори плесенясали.

Проверките за негодни храни са част от предприетите превантивни мерки от институциите във връзка с абитуриентските балове.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG