Осмото чудо на света е в... Кърджали

Осмото чудо на света е в... Кърджали

Специалисти все още не могат да определят дали това са природни феномени, или е дело на човешка ръка отпреди хилядолетия

 

Когато през 1983 г. лесоинженерът от Горската опитна база в Кърджали н.с. Людмил Ценков случайно се натъква край с. Ненково на стара каменна колона с височина над 8 метра с идеално запазена форма на фалос в пълна ерекция, едва ли е предполагал, че е открил осмото чудо на света. 

Находката е край брега на река Боровица. 11 години по-късно, на 20 март 1994 г., единственият кърджалиец с кетап за рейнджър, пещернякът Минчо Гумаров, пък открива наблизо пещерата Утроба, наричана още Вулвата, в скалистата местност „Тагърдак кая” /Шумяща вода/. Има ли връзка между двата мегалита, символизиращи мъжкия и женски полов орган? - Специалистите все още не могат да определят дали това са природни феномени, или е дело на човешката ръка отпреди хилядолетия. На въпроса дали фалосът край Ненково е природен феномен, или има намеса на човешка ръка?, краеведът Веско Банчев отговаря: „Той е комбинация и от двете. 

Древните траки или арани са търсили природни подобия, които да изразяват материализирането на тяхната митология. И Утробата, и фалосът са природни феномени, дооформени от човешката ръка, за да се получат тези сакрални обекти, впоследствие превърнати в светилища. Край с. Глухар също има грамаден фалос. Нашите учени до голяма степен профанизират тези символи. Фалосът не символизира никакъв еротичен подтик. 

Първо, трябва да има импулсът на заплождането, неговият „инструмент”, образно казано, за да се роди нещо. А според дребните разбирания, инструментът на оплождането това е фалосът. А формата, която вече ще бъде оплодена и ще роди всичко, това е утробата, така наречената вулва. Тълкуванията за тях – римски, гръцки, египетски, са най-различни, но те са много древни и се намират именно в нашия език, тракийския, а той е най-древният на света”, казва краеведът. 
Кърджали, Георги АНДОНОВ

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG