Сдружение „Хора и традиции“ Брежани отчита успешен европейски проект

Сдружение „Хора и традиции“ Брежани отчита  успешен европейски проект
Сдружение „Хора и традиции“ Брежани отчита 
успешен европейски проект 
 
 
На 14 май, в кметството в Брежани, сдружението анализира пред обществеността и медиите  резултатите от 18 месечното изпълнение на проекта „Подобряване на качеството на живот в трансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между община Симитли, Р. България  и Делчево, Р. Македония” по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония.
„Гордеем се с изпълнението на този важен за нас проект, който е първи, но не и последен. Проект - с изключително добри и видими резултати за община Симитли и в частност Брежани. - споделя председателят на сдружението д.и.н. Румяна Панова.- Имаме начертани жалони за трансграничен културен туризъм – позитивите и пропуските, които можем заедно да преодолеем. Това ни дава научната експертиза на социологическото изследване на екип от Института за социални изследвания – София за културните и исторически забележителности, местни обичаи и традиции на община Симитли, Р България, и община Делчево, Р Македония. През тези месеци повече научихме за културните традиции на двете трансгранични общини, обменихме опит, създадохме предпоставка за партньорство и развитие на културен туризъм. Считам, че постигнахме основната цел да  разработим заедно с нашите партньори от Културното дружество „ Гоце Делчев“ - гр. Делчево, Република Македония, нов трансграничен интегриран културен туризъм,  обменихме най-добрите практики в областта на възраждането на общото културно наследство. „
Дейностите по проекта осигуриха условия за взаимен обмен, културно сътрудничество, развитие, съживяване и съхраняване на културни и фолклорни традиции на Симитли и Делчево. Организира се културен обмен и се съхраниха специфичните гранични ценности и традиции, чрез организиране на фолклорни фестивали, организираха се изложби за популяризиране на местните културни ценности, които допринесоха за възраждането на информираността на хората и социално развитие на региона. Обмениха се добри практики в сферата на културния туризъм и се създаде информационна мрежа за промоция на региона като атрактивна дестинация. 
Отпечати се луксозен кулинарен календар с традиционни рецепти от Брежани и Симитли, Р България, и автентични рецепти от Делчево, Р Македония. 5 известни български и македонски художници  претвориха красотата на Симитли и Делчево в изложба „Хора и традиции“ като 20 от картините поставят началото на една от първите селски галерии в България. Реновираха се 30  носии за нуждите на кукерския фестивал. Проведоха се традиционните празници на брежанския кестен и Сурва в Брежани, които са фото и видео заснети. Организира се красива кулинарна изложба и много други.
Водещ партньор на проекта е КУД „Гоце Делчев” – гр. Делчево, Р Македония, партньор е сдружение „Хора и традиции” – с. Брежани, община Симитли, Р България. Бенефициенти по проекта са жителите на двете трансгранични общини, жителите на село Звегор и Брежани, участниците, самодейците и работещите в културно-уметничко дружество „Гоце Делчев” – Делчево и в сдружение „Хора и традиции” – с. Брежани.
Основната задача на закриващия семинар  е да се представят резултатите  на проекта „Подобряване на качеството на живот в трансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между община Симитли, Р. България  и Делчево, Р. Македония”, за да се постигне оптимално медийно отразяване и осведомяване на заинтересованите страни и широката общественост.
 
 
 
 
 
 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG