Проведе се публична дискусия "Алианс за младежта" с участието на БАИ

Проведе се публична дискусия

Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) взе участие в публична дискусия "Алианс за младежта" на 8 декември 2016 г. в Галерия "Квадрат 500" в София. В рамките на форума се представиха резултатите от усилията на 200 компании на европейско ниво, както и българския принос на 30-те партньори, които на местно ниво се присъединиха към Алианса.

 

„Искам да благодаря на инициативата, осъществена с подкрепата на Швейцарското посолство и проекта „Домино“. За нас като агенция за инвестиции, част от това  да привлечем даден инвеститор е да му покажем, че имаме необходимата образователно-социална структура. За бизнеса е предизвикателство да реализира такъв тип обучение, но това е част от инвестицията, ако желае да има можещи и работещи кадри. При подпомагане на големи инвестиционни проекти, се предлагат финансови насърчителни мерки, една от които е подпомагане на образованието и обучителни програми, и заплащането на част от разходите свързани с обученията. Именно чрез такива мерки, се надяваме да изградим по-широка и по-добра образователна инфраструктура на дуалното обучение и то да отговори на изискванията на бизнеса. Очаквам, чрез такива програми да успеем да подготвим българските кадри за предизвикателствата на глобалния пазар и  хората да намерят своята реализация именно в България“, сподели Стамен Янев.

 

г-жа Меглена Кунева- Зам.министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и Министър на образованието и науката сподели, че от началото на 2017 г.  в България ще се стартира български вариант на дуалното обучение. Средствата ще бъдат осигурени по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с финансиране между 100 000 и 200 000 лева. Три дни в седмицата учениците ще работят срещу заплащане, а в два дни ще учат.

„Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес на подрастващите към водещи сектори в българската икономика са основните пречки пред развитието на професионалното образование“, допълни още Министър на образованието и науката.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG